SAD će proglasiti iransku Revolucionarnu gardu teroristima

Očekuje se da ovu odluku Sate Department objavi već u ponedjeljak.

Nadalje Reuters navodi da se radi o odluci o kojoj su se već godinama kolale glasine.

Pentagon je odbio da ovo komentira i uputio novinare na State Department, koji je kao i Bijela kuća također odbio komentar.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo, kojeg Reuters naziva “bučnim jastrebom” kada je u pitanju odnos prema Iranu, zagovarao je promjenu američke politike u okviru tvrđeg stava koji je administracija Donalda Trumpa zauzela prema Teheranu.

Navodi se da će odluka, ako bude objavljena, stići uoči prve godišnjice Trumpove odluke da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanog 2015. godine i vrati sankcije koje su osakatile iransku privredu.

Washington je već stavio na “crnu listu” desetine organizacija i osoba povezanih s Revolucionarnom gardom, ali ne i samu gardu.

Američko Ministarstvo finansija je 2007. godine označilo je Kuds jedinice, koje su u okviru Revolucionarne garde zadužene za operacije u inostranstvu, kao organizaciju koja “podržava terorizam”, nakon čega je Iran upozorio da će uslijediti “žestok” odgovor ako Washington nastavi da povlači takve poteze.

FENA

Related posts