Rusija na usluzi entitetu: Predsjedavajuća VSUN-a dijeli izvještaj Vlade RS-a, otkriveno šta u njemu stoji

Najveći krivac za probleme u BiH je, prema izvještaju Vlade RS-a, OHR

Za desetak dana, tačnije 10. maja, u Vijeću sigurnosti UN-a održaće se redovna šestomjesečna rasprava o situaciji u BiH. Na ovoj sjednici bi izvještaj trebao podnijeti i visoki predstavnik Christian Schmidt. Međutim, s obzirom da Rusija trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti pitanje je da li će se Schmidt obratiti ovom tijelu UN-a ili će samo biti distribuiran njegov izještaj u pismenoj formi.

Također, još nije definitivno potvrđeno ko će se uime BiH obratiti Vijeću sigurnosti, ali se očekuje da to bude predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Naime poznato je da je njen stranački šef Milorad Dodik bio izuzetno nezadovoljan kako su u prethodnim prilikama pred Vijećem sigurnosti govorili ambasador BiH u UN-u Sven alkalaj i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Zbog toga se očekuje kako neće propustiti ovu priliku da o BiH govori neko od njegovih ljudi.

Međutim, kako javlja Al Jazeera, Rusi kao predsjedavajući Vijeća sigurnosti već provode “pripreme” za ovu sjednicu. Naime, kao i svih prethodnih godina, Vlada RS-a je u New York uputila svoje viđenje situacije u BiH. Ovo joj je 29-ti put da šalje izvještaj. Svih prethodnih godina Rusija je pokušavala ove izvještaje također uvrstiti u dnevni red rasprave, ali su ostale članice Vijeća to uvijek odbijale. Ove godine Rusija je iskoristila poziciju predsjedavajuće i, kako javlja Al Jazeera, počeli su već distribuciju ovog izvještaja ostalim članicama.

Ova TV kuća navodi kako su uspjeli dobiti uvid u ovaj izvještaj od 37 strana. Ono što je najzanimljivije je dio koji se odnosi na odnos RS-a prema BiH.

– Opredijeljenost Republike Srpske za Dejtonski sporazum uključuje opredijeljenost za suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine i nije poduzela nikakve korake u tom pravcu. Republika srpska nastoji samo zaštititi svoje vlastite nadležnosti koje su zajamčene Ustavom BiH, navodi se u izvještaju.

Prema ovom izvještaju, očekivano, najveći problem je OHR i treba ga zatvoriti. Također, navodi se kako i u Ustavnom sudu BiH više ne trebaju biti strane sudije. I ova institucija je označena kao jedan od problema u funkcionisanju BiH.

Za očekivati je da će Rusija ponovo pokušati ovaj izvještaj uvrstiti u raspravu, ali se isto tako očekuje da će ostale članice, kao i prethodnih godina, to onemogućiti.

Izvor: Oslobođenje

Related posts