RSE: Milanović osporava haške presude, brani osuđenog zločinca

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je na udaru kritika aktivista za ljudska prava zbog napada kojim je izložio nekadašnji Haški sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Milanović je ovog puta ocijenio da je haška presuda zapovjedniku HVO-a (Hrvatsko vijeće obrane) Tihomiru Blaškiću politička.

“Izjava predsjednika Republike je neutemeljena i dovodi u pitanje značaj sudski utvrđenih činjenica”, komentira Vesna Teršalič, predsjednica zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću Documenta u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE).

“Iznimno je važno da se interpretacije zločina iz prošlosti i prošlosti devedesetih godina prošlog stoljeća temelje i na sudski utvrđenim činjenicama”, upozorava Teršelič.

Zašto je Milanović ugostio Blaškića?

Milanović je u ponedjeljak 26. travnja u Uredu predsjednika ugostio zapovjednike HVO-a, među kojima je bio i Blaškić, a na novinarsko pitanja dan kasnije – zašto je ugostio i osuđenog ratnog zločinca, odgovorio je:

„Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je recimo odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom da takvih kod nas nema, primio sam njega, a primit ću i Milivoja Petkovića, kada iziđe iz zatvora. To će nadam se biti uskoro, zato što on nije ratni zločinac. To da je odgovarao za određene prijestupe – je. Ovo što je Blaškiću dosuđeno je politička presuda, kao i Petkoviću“, kazao je hrvatski predsjednik novinarima.

Za što je osuđen Blaškić?

General HVO-a Tihomir Blaškić prvostupanjski je u Hagu bio za ratne zločine osuđen na 45 godina zatvora, među ostalim kao osobno odgovoran za ubojstvo 116 bošnjačkih civila u Ahmićima na zapadu BiH, 1993. godine.

U drugostupanjskom postupku odbačeno 16 od 19 točaka optužnice, među kojima i zločin u Ahmićima, pa je osuđen na 9 godina, a kako je toliko proveo u zatvoru, nakon drugostupanjske presude 2004. godine pušten je na slobodu.

Za što je osuđen Petković?

General HVO-a Milivoj Petković osuđen je u Hagu u postupku protiv čelnika tzv. “Herceg-Bosne” 29. studenog 2017. godine na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima.

Ovo nije prva slična Milanovićeva izjava

Vesna Teršelić, međutim, podsjeća da je Haški sud jasno utvrdio zločine koje je HVO počinio tijekom rata u BiH, od Ahmića do logora Heliodrom i Dretelj, i javno postavlja pitanje:

“Koju to poruku šalje onima koji pripremaju udžbenike najnovije povijesti za mlade generacije? To je problem za Republiku Hrvatsku, a još je veći problem u susjednoj BiH, koju ovakve izjave dodatno destabiliziraju, a nalazi se u vrlo nepovoljnoj situaciji i u nekom zamrznutom statusu u pogledu europskih integracija”, pojašnjava naša sugovornica.

Ona kaže kako sa žaljenjem prati što je Milanović prvo primio zapovjednike HVO-a, a nakon toga ovako govori o pravomoćnim presudama Haškog tribunala.

Predsjednik zagrebačkog Građanskog odbora za ljudska prava i predsjednik Lige antifašista Zoran Pusić u izjavi za RSE podsjeća da je Milanović već prošlog ljeta vrlo negativno i bez argumenata govorio o Haškom sudu.

“Ono što Milanović govori je politikantstvo. Haškom sudu se svašta može prigovoriti, ali ovisi s koje pozicije mu prigovaraš. Ako si predsjednik, onda ipak moraš imati u vidu kakvo ti je vlastito pravosuđe i što je ono napravilo. Milanović je prigovarao Haškom sudu samo u kontekstu da je osudio neke od vojnika iz Hrvatske”, podsjeća Pusić.

Kakve su bile reakcije u BiH?

Povodom oštrih reakcija iz Bosne i Hercegovine povodom njegove odluke da odlikovanje Vojnoj policiji HVO-a za njeno sudjelovanje u akciji “Oluja” preuzme njen posljednji zapovjednik Zlatan Mijo Jelić, koji je pobjegao u Hrvatske pred optužnicom bosanskohercegovačkih vlasti za zločine nad bošnjačkim civilima početkom devedesetih, Milanović je 4. kolovoza 2020. godine među ostalim kazao kako “nije svatko tko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac”.

Izvor: Vijesti.ba / RSE

Related posts