Ronioci iz BiH spremni sudjelovati u akciji spašavanja zatočenih dječaka na Tajlandu

Evropska asocijacija za speleo spašavanje ECRA pozvala je svoje članice, među kojima je i Savez Gorskih Službi Spašavanje u BiH, za eventualno sudjelovanje u spasilačkoj operaciji na Tajlandu gdje je 13 mladih ljudi zarobljeno u spilji i životno su ugroženi.
Speleo ronilački tim Saveza Gorskih Službi Spašavanja u BiH je spreman odgovoriti na izazov jer ističu da imaju osposobljene ljude koji su voljni pomoći.

“Još uvijek nije potvrđen angažman. Situacije se priprema, jer su međudržavni odnosi. Poslali su poziv da iskažemo raspoložive snage, autonomiju i logistiku da bi pomogli na Tajlandu. Tu se mora pojaviti i država sa podrškom, jer je to prevelik zalogaj za jednu nevladinu organizaciju”, rečeno je za Klix.ba.

Navode da već nekoliko dana traje intenzivna prepiska sa ECRA–nim uredom gdje se razmjenjuju informacije vezane za spašavanje ugroženih dječaka te da još nije definitivno potvrđeno sudjelovanje evropskih speleo spasilačkih timova.

Speleo ronilački i speleo spasilački timovi GSSuBiH ; ISS Mostar i SD Herceg Mostar su raspoloživi i spremni odgovoriti na izazov.

Related posts