Rolls-Royce predstavio svoj prvi SUV

Najavljen prije tri godine, društvu luksuznih SUV-ova priključio se i Rolls-Royce Cullinan koji sa sobom donosi sve što se očekuje od čuvene britanske automobilske kompanije.

Rolls-Royceov dugo očekivani prvi SUV nazvan je prema najvećem otkrivenom dijamantu do sada, a u britanskoj automobilskoj kompaniji opisuju ga kao “ultimativno luksuzan podignut automobil za sve terene“.

Iza velikih vrata s načinom otvaranja koji je posljednjih godina jedno od glavnih obilježja Rolls-Royce automobila krije se prostrana unutrašnjost obložena materijalima vrhunskog kvaliteta, jer u RR-u u tom smislu nema kompromisa, a iza strujom pokretanih horizontalno podijeljenih petih vrata (s donjim dijelom koji služi kao platforma za stolić i dva sjedišta) je pozamašan prtljažnik koji u osnovnoj konfiguraciji “guta” 560 litara.

Najveći nivo komfora namijenjen je putnicima u drugom redu koji se može dobiti u dvije konfiguracije sjedišta (Lounge i Individual), a udobnosti neće nedostajati ni na prednja dva sjedišta. U ovom slučaju suvišno je spominjati da se sva sjedišta hlade i griju i da svaki putnik ima mogućnost individualnog podešavanja temperature zraka.

Vozač ispred sebe ima posljednju generaciju digitalne instrumentne table, a na gornjem dijelu masivne centralne konzole dominira display multimedijalnog sistema kojim se može upravljati i preko kontrolera na donjem dijelu konzole.

S nekoliko najnovijih sistema za asistenciju vozaču Cullinan je, definitivno, najnapredniji SUV današnjice, a smanjenju mase pomoglo je korištenje aluminijske platforme na kojoj je zasnovan model Phantom.

Za upravljivost automobila koji “vozi” na 22-inčnim točkovima brine adaptivni elektronski kontrolisan zračni ovjes, a poznati 6,75-litarski biturbo V12 motor u ovom slučaju isporučuje 570 konjskih snaga i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se raspoređuje na obje osovine, što je dovoljno za elektronski ograničenih 250 km/h. Masa Cullinana iznosi 2.660 kilograma, a zvaničnih podataka o ubrzanju od 0 do 100 km/h još uvijek nema.

U Rolls-Royceu su uvjereni da će kupci Cullinan voziti i daleko od asfalta, što sugeriše i izjava prvog čovjeka kompanije Torsten Muller-Otvosa.

“Cullinan je naš odgovor vizionarima, avanturistima, istraživačima i svima koji vjeruju u apsolutnu nesputanost“, rekao je Muller-Otvos.

Related posts