Roditelji u brigama zbog bijega djevojčica: Krajiška policija maloljetne udavače vraća kući

Na području Krajine policija je evidentirala novi slučaj bijega 14-godišnje djevojčice od kuće.

Tako se prekjučer policiji u Bužimu obratila Š. E (36) te prijavila da je njena maloljetna 14-godišnja kćerka zasnovala vanbračnu zajednicu sa 23-godišnjim M. A.

Policija u Bužimu nastavila je rad na dokumentiranju krivičnog djela vanbračna zajednica s mlađim maloljetnikom.

Odmah nađene

Slični slučajevi prijavljeni su prije nekoliko dana u Cazinu i Bihaću. Na području općine Cazin kod 19- godišnjeg V. Dž. pronađena je 14-godišnjakinja iz Bugojna. Policija se umiješala nakon prijave oca da je njegova maloljetna kćerka u Cazinu stupila u vanbračnu zajednicu.

Policiji u Bihaću H. S. (30) prijavila je da je njena 14-godišnja kćerka otišla kod A. A. (20) iz Bihaća. U oba slučaja policija je pronašla djevojčice i vratila ih kućama.

Psiholog Dženan Skelić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici, kaže da su ovakvi i slični slučajevi uglavnom posljedica loše socioekonomske situacije i besperspektivnosti.

Puno problema

– Kad se to dešava, onda je smanjena briga roditelja o djeci, jer su roditelji zabavljeni stvarnim životom, borbom za egzistenciju. Kad imate puno problema, onda niste pri sebi, vrlo često ste depresivni, odsutni u mislima, pa ne primjećujete sitne znake koje djeca odašilju da nešto nije uredu. Onda djeca lako odu u ovisnost, skitnju, vanbračne zajednice ili se uvale u druge probleme. Sve je to uvijek posljedica teške socioekonomske situacije koju mi imamo ovdje kao posljedicu 25 godina loše vlasti – kaže Skelić.

Kaznene odredbe

Krivičnim zakonom Federacije BiH i Distrikta Brčko predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri mjeseca do tri godine za punoljetnu osobu koja živi u vanbračnoj zajednici s osobom mlađom od 16 godina. Ista kazna je i za roditelja, odnosno staratelja koji maloljetnoj osobi to omogući ili je na to navede.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts