Roditelji iz SAD-a 13-ero djece držali u lancima. Osuđeni su na doživotni zatvor

DAVID i Louise Turpin su osuđeni na 25 godina do doživotne kazne zatvora nakon što su priznali krivnju za držanje zarobljenima i mučenje svoje djece u njihovom domu u Kaliforniji.

To znači da su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora, ali nakon 25 godina mogu tražiti pomilovanje.

Oni su uhićeni prošle godine, nakon što je jedno od njihovo 13-ero djece uspjelo pobjeći iz njihovog doma u Perrisu i pozvati policiju.

Priznali krivnju

Njih dvoje su u veljači ove godine na sudu priznali kako su tukli, lancima vezali i izgladnjivali svoju djecu. Krivnju su priznali po više točaka optužnice.

David Turpin (57) i njegova supruga Louise Turpin (50) izvedeni su pred sud okruga Riverside te su priznali krivnju u dogovoru s tužiteljima kako bi dobili kazne od najmanje 25 godina zatvora.

Neka djeca bila su vezana lancima

Policija je u siječnju 2018. upala u dom Turpinovih, oko 110 kilometara istočno od Los Angelesa, nakon što je jedno od zatočene djece pobjeglo.

Izgladnjela 17-godišnja djevojka pobjegla je kroz prozor i pozvala snage sigurnosti. Policija je potom pronašla njezinih 12 braće i sestara, starih između 2 i 29 godina, unutar mračne kuće intenzivnog mirisa. Neki od njih bili su lancima vezani za krevet.

Bili su stalno gladni

Otkriveno je da su svi pothranjeni, zbog čega im je poremećen i fizički razvoj. Stavljeni su pod zaštitu, a roditelji su uhićeni.

Tužitelji su istaknuli kako žrtve nisu imale pristup normalnoj prehrani, osnovnoj higijeni i liječenju te su strogo kažnjavane zbog “prekršaja” poput veće potrošnje vode pri pranju ruku.

Par je optužen i da je djeci pokazivao hranu koju im nije dopuštao da jedu.

Duboko religiozan par

Roditelji Davida Turpina otkrili su za medije da su njihov sin i snaha duboko religiozan par koji je školovao svoju djecu kod kuće i od njih zahtijevao da napamet nauče Bibliju.

“Ovo je među najgorim, najužasnijim slučajevima zlostavljanja djece koje sam vidio”, rekao je lokalni tužitelj Michael Hestrin na konferenciji za medije.

Svjedočila djeca: Uzeli su mi cijeli život

Dvoje njihove djece sada ide na fakultet, a danas su se pojavili pred sudom.  “Moji roditelji su mi uzeli cijeli život. Sada uzimam svoj život u svoje ruke”, rekla je jedna od njihovih kćeri.

“Borac sam. Jaka sam i idem kroz život”, rekla je. Cijelo vrijeme njezinog svjedočenja njezina majka je plakala i brisala suze.

Jedan od njihovih sinova rekao je kako ne može riječima opisati sve što su proživjeli dok su odrastali.

“Ponekad još imam noćne more o svemu što se događalo, o tome kako su mi braća i sestre u lancima i kako ih tuku”, ispričao je.

“Ali to je sada prošlost”, zaključio je od njihovih sinova, koji sada studira.  Tek prošle godine naučio je plivati i voziti bicikl.

“Volim svoje roditelje i oprostio sam im puno toga što su nam napravili”, zaključio je.

Majka: Žao mi je zbog svega

Oboje roditelja govorilo je pred sudom. Ispričali su se djeci i rekli kako se nadaju da će njihova djeca uspjeti u svim svojim pothvatima.

“Žao mi je zbog svega čime sam povrijedila svoju djecu. Volim ih više nego što bi oni ikada mogli znati”, rekla je majka.

“Hvala Bogu za svu moju djecu”, rekao je njihov otac rekavši da mu je žao ako ih je ikada povrijedio.

Sudac: Djeca će uspjeti unatoč vama

Sudac je, prije nego što je pročitao presudu, okrivljenima rekao da su djeca dar, kako roditeljima i obitelji tako i društvu.

“Možda će postati znanstvenici ili otkriti lijek za neku bolest ili će postati liječnici ili djelatnici hitnih službi i spasiti nekome život. Možda će ući u vojsku i braniti našu zemlju”, rekao je.

“Sebično, okrutno i nehumano postupanje prema vašoj djeci lišilo je vas, vašu obitelj i njih ovih darova”, dodao je.

“Njihovi životi su trajno promijenjeni, kao i njihova sposobnost za učenje, rast i napredak”, dodao je.

“Ako uspiju, to neće biti zbog vas, nego usprkos vama”, zaključio je sudac.

Related posts