Rifet Hozanović, osnivač A SDA: Neka je sretno SDP-u i DF-u u vlasti

Kantonalni odbor SDA USK-a zasjedao je jučer u Bihaću, a dan prije toga održana je i sjednica Kantonalnog odbora SDP-a sa koje javnost još nije dobila zvanične informacije. Očekuje se da će ulaskom opozicije u vladajuću koaliciju SDA – SBB biti stabiliziran rad manjinske Vlade Kantona.

– SDP i DF su podržali manjinsku Vladu do lokalnih izbora ne ulazeći u vlast s njima, a sada žele svoju podršku naplatiti rekonstrukcijom Vlade kroz neku formu sačinjavanja ekspertnih ministarstava za čije imenovanje bi bili zaslužni SDP i DF. Mi im želimo sreću u tome, jer dok se istovremeno dešava približavanje SDP-a i DF-a u centralama u Sarajevu i dogovor o zajedničkom nastupu za naredne izbore, u USK-u ove stranke idu pod okrilje SDA – SBB koalicije, što je suprotno zaključcima njihovih stranačkih centrala. S druge strane, mi imamo pozive da budemo dio bloka koji će SDP predvoditi za izbore 2018. i smatramo da nam naše učestvovanje u velikoj združenoj opoziciji neće nimalo štetiti, kazao nam je Rifet Hozanović, osnivač A SDA.

Abdić profitirao

Prema njegovom mišljenju, jedinu korist od lokalnih izbora imali su Fikret Abdić u Velikoj Kladuši i Asim Kamber u Sanskom Mostu, gdje je SDA zadržala načelničku poziciju.

– Njima je sad Fikret Abdić teret, ali tokom izbora tako nije bilo. Ne može se očekivati da SDA i Fikret Abdić riješe situaciju sa pomirenjem u Krajini, jer konflikt odgovara i jednim i drugim. S druge strane, mi smo u Cazinu i onima koji su bili zavedeni Fikretom Abdićem dali šansu da ovaj grad i ovu državu osjećaju svojim, a rezultat je evidentan, od 4.500 glasova za Fikretovu opciju od prošlih izbora, to je u Cazinu reducirano na 909 glasova na ovim izborima. To je put pomirenja i prevazilaženja tereta prošlosti, kazao nam je Hozanović.
On smatra da kraj političke fame o Fikretu Abdiću mogu donijeti samo oni koji su zbog njegove ideje i politike ostali bez očeva u bratoubilačkom sukobu, a takvih porodica je više od tri hiljade.

– Pitanje je kako će se priča o Abdiću okončati jer s ove armijske strane su makar dobili kakvu-takvu državu, a na Fikretovoj strani su gubili živote i ništa nisu dobili osim etikete izdajnika s kojom i danas moraju živjeti, rekao je Hozanović.

Lični interesi

Sad, pošto se SDA distancira od Velike Kladuše i Fikreta Abdića, ni manjinska Vlada Kantona ne može očekivati podršku laburista u Skupštini, što dovodi do toga da SDP i DF drže konce u svojim rukama.

– S obzirom na to da su ove stranke odlučile da i dalje podržavaju manjinsku Vladu i uđu kroz neki od modaliteta i u vlast, mi im želimo sreću i uspjeh, mada to nije to što su građani na lokalnim izborima očekivali od njih, kaže Hozanović.
Kako kaže, ulazak SDP-a i DF-a u bilo kojoj formi rekonstrukcije Vlade je inspirisan samo ličnim interesima vođa ovih stranaka u Kantonu, jer postoji jasan stav centrala SDP-a i DF-a o nekoaliranju sa SDA na nivou države.

F.Bender/oslobodjenje.ba

Related posts