REVIZIJA KOSTURNICE U ŠEJKOVAČI, NOVI IDENTITETI SE OČEKUJU U JESEN

Na policama Centra za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, jedna do druge, vreće sa zakačenim oznakama, čekaju neko bolje vrijeme kada će neko na njima napisati imena onih, čije kosti čuvaju. Tome bi trebala doprinijeti i pokrenuta revizija kosturnice u Šejkovači, čiji se prvi rezultati, odnosno novi identiteti očekuju u jesen

U BiH postoji 12 mrtvačnica i centara za obdukciju i identifikaciju, u kojima su smješteni ekshumirani posmrtni ostaci, a pretpostavlja se da je riječ o žrtvama iz proteklog rata. Posmrtnih ostataka u tim objektima ima oko 3.000. Među njima je i Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu u kojem se trenutno nalazi oko 300 posmrtnih ostataka koji već niz godina čekaju na identifikaciju. Neki od njih i više od decenije, možda skoro i dvije, jer za njih nikada nije došao DNK nalaz. Slična situacija je i u ostalim objektima u zemlji, u kojim su smješteni posmrtni ostaci, zbog čega je prošle godine pokrenuta njihova revizija, koja će se vršiti i tokom ove godine.

Jasmin Mesić, zamjenik glavne tužiteljice USK nam kaže da je to jedan proces širi u BiH pokrenut od strane Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih i Instituta za nestale BiH. Mi smo uključeni, kaže, u taj proces upravo zbog hale Šejkovače. Već 300 i nešto uzoraka dodatnih je uzeto, dakle kada se uzme da je to jedan vrlo visok trošak i da nam pruža pomoć Međunarodna komisija za traženje nestalih, to znači da se sredstva ne troše iz budžeta.

Razlog zbog kojeg se čeka dugi niz godina uglavnom je nedovoljan uzorak krvi sa kojim bi se uporedio koštani uzorak, a u nekim slučajevima su ubijene i cijele porodice pa nema ko da da krv za DNK analizu. Također, ima i oštećenih kostiju i nije moguće izvršiti DNK analizu jer su kosti spaljene ili u nekim slučajevima potpuno uništene. Osnovni cilj pregleda svih posmrtnih ostataka jeste da se dođe do novih identiteta, te da se utvrdi stvarno stanje u ovim centrima.

U u Bosni i Hercegovini se još traga za više od 7. 000 osoba ubijenih tokom agresije na našu zemlju. Rješavanje pitanja nestalih osoba jedno je od najvažnijih humanitarnih pitanja u BiH. Od ukupnog broja nestalih osoba oko 35.000, koji su prijavljeni u Centralnoj evidenciji nestalih, do danas su ekshumirani posmrtni ostaci više od 25.000 nestalih. Više od 3.000 ekshumiranih posmrtnih ostataka nije identificirano. – piše rtvusk.

Related posts