Red Bull Cliff Diving polazi iz Teksasa, u septembru stiže na Stari most

Naredne sedmice, 2. juna, u Teksasu se otvara deseta, jubilarna sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Priliku da uživo gleda svjetsku cliff diving elitu četvrtu godinu zaredom imat će i publika u našoj zemlji, 8. septembra na Starom mostu u Mostaru.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo od 2009. godine putuje svijetom i oduševljava ljubitelje vratolomnih akrobacija i skokova u vodu sa ekstremnih visina. U protekloj deceniji, prvenstvo je imalo 75 stanica u 25 zemalja, više puta obišlo planetu i privuklo preko 1,3 miliona gledalaca.

Slavljenička deseta sezona počinje 2. juna, takmičenjem na jezeru Possum Kingdom u Teksasu (SAD), i imaće ukupno sedam stanica. Na ovogodišnjem kalendaru, pored Teksasa, našli su se: Bilbao (Španija), São Miguel (Azori, Portugal), Sisikon (Švicarska), Kopenhagen (Danska), Mostar (Bosna i Hercegovina) i Polignano a Mare (Italija). Muškarci će nastupiti na svih sedam stanica, dok će prvenstvo žena imati pet takmičenja.

Titulu u muškoj konkurenciji brani Jonathan Paredes, koji je u šokantnoj završnici prošle godine preoteo prvo mjesto od Garyja Hunta i prekinuo njegov niz od tri uzastopna naslova. Hunt će svakako dati sve od sebe da vrati krunu, a pored njih dvojice ne treba zanemariti ni Blakea Aldridgea, trećeplasiranog prošle sezone. Ali, tu je cijeli niz skakača koji mogu pomrsiti račune favoritima.

Kod žena, prva favoritkinja je Rhiannan Iffland, koja je osvajala dva prethodna prvenstva. No, ove godine se vraća Lysanne Richard, viceprvakinja iz 2016., s kojom je do samog kraja vodila tijesnu bitku za titulu. Tu su svakako i Adriana Jimenez, trećeplasirana u sezoni 2017, i Anna Bader, koja se prošle godine vratila nakon pauze zbog rođenja djeteta i odmah zabilježila odlične rezultate.

Borbu najboljih svjetskih skakača i skakačica i njihove nevjerovatne skokove s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metra (žene) i ove godine ćemo gledati na Starom mostu u Mostaru, koji je u prethodne tri godine postao istinski „klasik“ Red Bull Cliff Divinga.

Takmičenje u Teksasu biće direktno prenošeno 2. juna od 22:15 sati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV te Facebook, YouTube, Twitter i Twitch kanalima. U petak 1. juna, prve serije skokova bit će prenošene uživo na Instagram kanalu prvenstva.

Za sve informacije i vijesti o prvenstvu, pratite na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018

2. juni – Teksas, SAD
30. juni – Bilbao, Španija
14. juli – São Miguel, Azori, Portugal
5. august – Sisikon, Švicarska
25. august – Kopenhagen, Danska
8. septembar – Mostar, Bosna i Hercegovina
23. septembar – Polignano a Mare, Italija

Related posts