Rat protiv zagađenja: Ovi gradovi izbacuje dizelaše sa ulica

Vlasti Pariza, Madrida, Atine i Mexico Cityja dogovorili su potpunu zabranu vozila pokretanih dizelom na ulicama s ciljem da takvih za osam godina, dakle 2025. godine, više ne bude na ulicama.

Dizelsko gorivo znatno doprinosi lošem zdravlju Dizelsko gorivo znatno doprinosi lošem zdravlju

Dizel koji stvara uštede u novčaniku vrlo je popularan naročito u Evropi, ali ipak enormno zagađuje zrak i truje građane, pa su se četiri velika svjetska glavna grada dogovorili za potpuno izbacivanje dizelaša do 2025. godine.

Prema planu iznesenom na Konferenciji gradonačelnika C40, šefovi 40 različitih gradova obećali su oštru borbu s klimatskim promjenama uzrokovanih zagađenjem.

Tako su vlasti Pariza, Madrida, Atine i Mexico Cityja dogovorili potpunu zabranu vozila pokretanih dizelom na ulicama s ciljem da takvih za osam godina, dakle 2025. godine, više ne bude na ulicama.

– Čađ iz vozila na dizelsko gorivo znatno doprinosi lošem zdravlju i efektu staklenika, a zabrinjava i podatak da tri miliona ljudi umire prerano zbog onečišćenog zraka dijelom zahvaljujući i štetnom kiseonikovom oksidu koji ispuštaju dizelaši – kazala je Helena Molin Valdés, čelnica koalicije Ujedinjenih Naroda za klimu i čisti zrak.

Gradonačelnik Mexico Cityja Miguel Ángel Mancera rekao je da će povećanje investicija u javni prijevoz pomoći u pročišćavanju zraka u gradu.

Giorgos Kaminis, gradonačelnik Atine, istakao je da će njegov cilj biti eliminisanje automobile iz centra grada.
Aktivisti su pozdravili ovaj potez, rekavši da on dokazuje da je moguće očistiti velike gradove.

Related posts