RAK odbacio žalbu Laburističke stranke na serijal RTV USK "Svi zločini Fikreta Abdića"

Regulatorna agencija za komunikacije BiH odbacila je prigovore Laburističke stranke na rad Radiotelevizije (RTV) USK i dokumentarni serijal “Svi zločini Fikreta Abdića”.

Agencija je konstatovala da RTV USK nije prekršila pravila i propise te da se protiv ovog obavještenja ne može uložiti žalba.

Podsjećamo, početak emitovanja serijala “Svi zločini Fikreta Abdića” uzburkao je širu javnost u Bosni i Hercegovini, a nakon emitovanja prve epizode “pao” je Izvještaj o radu ove medijske kuće u Skupštini USK. To je, po mnogima, bio uvod u smjenu direktora Izeta Mustafića koji je odbio prekinuti emitovanje serijala. Aktuelna većina u Skupštini USK tada je neusvajanje izvještaja pravdala kadrovskom raspodjelom učesnika u vlasti.

Ipak, do smjene nije došlo, no započele su razmirice na relaciji RTV USK – Laburistička stranka.

Naime, programski kolegij RTV USK ustanovio je prošle godine godišnju novinarsku nagradu “Emin Huskić”, koja nosi ime dugogodišnjeg novinara, urednika i direktora RTV USK. Upravo je Huskić autor knjige “Svi zločini Fikreta Abdića”, na osnovu čijeg je sadržaja novinarka RTV USK Ajša Pehlić uradila istoimeni dokumentarni serijal, za kojeg je osvojila novinarsku nagradu.

Nakon dodjele nagrade, reagovala je Laburistička stranka koja je utvrdila da je “knjiga Emina Huskića zločin, a ne nagrada”.

Laburisti su rad televizije, kao i serijal, ocijenili neprofesionalnim i pristrasnim. Osim toga, Regulatornoj agenciji za komunikacije uputili su prigovor zbog navodne povrede odredbi Zakona o komunikacijama i Kodeksa o audiovizuelnim i medijskim uslugama radija, govora mržnje, nepoštivanja pravičnosti i nepristranosti te prava na odgovor i i zavarujućeg programa. Požalili su se i na ograničene objave njihovog reagovanja u Dnevniku RTV USK, kao i na reagovanje kantonalne Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana, objavljenom dan kasnije također u Dnevniku.

Nakon analize, stigao je i odgovor iz RAK-a, kojim su svi navodi iz prigovora Laburističke stranke odbačeni.

“Iz RAK-a navode da je na početku svake emitovane epizode naznačeno da je dokumentarni serijal ‘Svi zločini Fikreta Abdića’ rađen prema sadržaju istoimene knjige Emina Huskića, te da su na odjavnoj špici pobrojani korišteni izvori emitovanog materijala. U epizodama koje je Agencija razmatrala događanja iz ratne prošlosti Bihaćkog okruga isključivo su prezentovana kroz izjave sagovornika i ispovijesti određenih sudionika, bez ikakvog narativnog dijela autora. Agencija je konstatovala da Radiotelevizija Unsko-sanskog kantona nije prekršila pravila i propise te da se neće poduzimati daljnje radnje”, saopćeno je iz RTV USK.

Iz RTV USK su istakli da je ovakva odluka RAK-a još jedan dokaz da je ova medijska kuća “na pravom putu” i da više od 20 godina uposlenici televizije profesionalno i časno obavljaju svoj posao.

Related posts