Putin se neće petljati s NATO savezom

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je izvješće o američko-ruskim odnosima.

Kažu da Kremlj nastavlja predstavljati američko slanje sustava protuzračne obrane Patriot i pratećih tranžera Ukrajini kao eskalaciju američko-ruskih odnosa, unatoč činjenici da je prijenos manje eskalirajuć od prethodnih vojnih isporuka Ukrajini. Objašnjavaju da je Patriot čisto obrambeni sustav.

“Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je 28. prosinca u televizijskom intervjuu da su američki dužnosnici zajamčili da neće slati Patriote za obuku protuzračne obrane u Ukrajinu u nastojanju da se suzdrže od sudjelovanja u ratu.

Kremlj je ranije istaknuo američki transfer sustava protuzračne obrane Patriot u optužbama da Sjedinjene Države i Zapad vode rat u Ukrajini s namjerom slabljenja ili uništenja Ruske Federacije”, objavio je ISW.

“Cilj Kremlja je predstaviti Ukrajinu kao zapadnu marionetu”

ISW kaže da Kremlj navodi ove optužbe kao potporu informacijskim operacijama koje imaju za cilj predstaviti Ukrajinu kao zapadnu marionetu lišenu suvereniteta i oslabiti zapadnu sigurnosnu pomoć Ukrajini potičući strahove od eskalacije.

“Kremlj bi mogao iskoristiti svako slanje vojne opreme sa Zapada kao potporu tim informacijskim operacijama. Odluka Kremlja da reagira na slanje protuzračnih obrambenih sustava Patriot snažnije nego na prethodne transfere oružja ukazuje na to da je Kremlj više zabrinut učinkom pomoći Zapada.

“Putin se neće petljati s NATO savezom”

ISW dodaje da “s velikom pouzdanošću predviđa da Putin neće petljati s NATO savezom zbog isporuke bilo kojeg vojnog sustava sa Zapada o kojima se trenutno raspravlja”.

“Rusija jedva zadržava ukrajinsku vojsku, a ruske snage u Ukrajini ne bi mogle preživjeti ozbiljan sukob s NATO-om u ovom trenutku. Stoga su rizici od namjerne ruske eskalacije do velikog sukoba s NATO-om u doglednoj budućnosti izuzetno niski”, objavio je ISW.


Izvor: Vijesti.ba / Index

Related posts