Puni se lager oduzetih vozila

Sarajevska policija gotovo svakodnevno, od 21. oktobra, oduzima automobile za čijim se volanom nalaze „višestruki povratnici u vršenju teških saobraćajnih prekršaja“, tačnije osobe koje su deset i više puta prekršile propise i imaju velike iznose neplaćenih novčanih kazni.

Do sada ih je oduzeto dvadesetak, a primjera radi, 1. novembra su oduzeta dva automobila.

Tog dana oduzeto je osobno vozilo Volkswagen Golf 2, koje je bez registracijskih oznaka vozio jedan Sarajlija. Uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni, utvrđeno je da je riječ o višestrukom povratniku u vršenju teških prekršaja, a koji u Registru novčanih kazni ima dug veći od 3.300 eura.

Istog dana oduzet je i automobil Ford, Sarajlije za kojeg je također utvrđeno da je višestruko kršio saobraćajne propise, te da za kazne duguje 3.340 eura.

Apel policije

Pri oduzimanju vozila, u obzir se uzimaju kazne i dugovi osobe koja se u tom trenu nalazi za volanom automobila, a ne stvarnog vlasnika.

„Apelujemo na vlasnike da dobro paze kome i kada daju vozilo. Ukoliko se ustanovi da vozač ponovo krši zakon i da već ima dug prema državi na osnovu saobraćajnih prekršaja, vozilo će biti oduzeto“, navode iz Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo.

Tako je „rekordna zapljena“ u oktobru bila oduzimanje vozila osobi koja je, na osnovu neplaćenih kazni, bila dužna više od 16.000 eura. Istog dana, zaplijenjeno je vozilo kojim je upravljao vozač dužan 8.000 eura.

Automobili se privremeno oduzimaju i ostavljaju na depou u Butmiru u blizini Sarajeva.

„Govoreći o sintagmi ‘privremeno oduzeto vozilo’, možemo reći da MUP Kantona Sarajevo, u saradnji sa Prekršajnim odjeljenjem Općinskog suda u Sarajevu, za osobe koje su višestruki povratnici u činjenju prekršaja u saobraćaju, a radi se o prekršajima za koje je pored novčane kazne predviđeno i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, kojih mora biti najmanje 10, privremeno oduzima motorno vozilo, dok se proces protiv takve osobe ne završi na sudu“, navode iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Na kraju, sud donosi odluku o privremeno oduzetim predmetima, pa je moguće da sudija donese odluku o stalnom oduzimanju ili, pak, odluku o vraćanju privremeno oduzetog predmeta, odnosno automobila.

„Kada govorimo o odluci o stalnom oduzimanju, tada sud naloži organu da, eventualno, putem javne licitacije proda takva vozila ili u nekim drugim slučajevima se doniraju određenim institucijama ili budu uništena“, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Vlasnici bez komentara

Dodaju kako je tokom ove godine MUP Kantona Sarajevo, na osnovu odluke suda o trajnom oduzimanju vozila, 13 takvih automobila prodao putem javne licitacije i novac uplatio u odgovarajući budžet.

Iz Općinskog suda u Sarajevu navode kako je procedura za ovakve situacije veoma ubrzana.

„Policajac donosi zahtjev u sud, koji se odmah obrađuje i isti dan se donosi naredba za oduzimanje vozila, koja se istog dana predaje policajcu“, kaže Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu.

Oni koji su ostali bez vozila, a koje smo kontaktirali, ne žele govoriti o tome kako su “nabrali” hiljade eura kazni, niti šta misle o oduzimanju automobila. Također ni oni, koji su nekom drugom posudili automobil, a onda ostali bez njega – jer je taj kome su posudili, bio višestruki povratnik u vršenju teških saobraćajnih prekršaja – ne žele komentirati novonastalu situaciju.

Nisu željeli govoriti ni šta će činiti povodom zaplijenjenih automobila koji su privremeno oduzeti, a za koje postoji šansa da budu i trajno oduzeti.

Iz MUP-a poručuju kako činjenica da je nekom oduzeto vozilo neće umanjiti novčani iznos kazne.

Pogibije na cesti

Do postroženja saobraćajne kontrole došlo je nakon nekoliko slučajeva činjenja prekršaja (prolazak kroz crveno, vožnja pod dejstvom lijekova, alkohola ili narkotika, prekomjerna brzina…) sa povredama, pa i pogibijama.

Posljednji fatalni primjer ovakvog ponašanja na ulicama danima je potresao bh. javnost.

Sanjin Sefić je 10. oktobra, u večernjim satima, automobilom udario dvije djevojke koje su potom preminule.

Ustanovilo se kasnije kako Sefić na svom „bilansu“ u MUP-u KS-a ima 47 evidencija zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja i sigurnosti na putu te zbog nanošenja tjelesnih povreda i krađa te da je na 18 krivičnih prijava, Tužilaštvo KS-a samo jednom reagiralo.

Sefiću su od 2007. godine, do počinjenja teške saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama, izrečene krivične prijave zbog vožnje automobila pod dejstvom alkohola, zbog upravljanja vozilom bez validne dokumentacije, prekoračenja brzine, upravljanja vozilom bez adekvatne opreme, preticanja vozila na nepredviđenim mjestima, kao i zbog krivičnih djela nanošenja teških tjelesnih povreda i krađa.

Vlasnik vozila koje je učestvovalo u teškoj saobraćajnoj nesreći 10. oktobra Jasmin Sefić, otac osumnjičenog Sanjina Sefića, MUP-u KS dužan je 3.855 KM (1.963 eura) zbog neplaćanja kazni za saobraćajne prekršaje.

Related posts