Prva redovna sjednica OV Vel. Kladuše: Bez zaključka o utvrđivanju sukoba interesa Amira Đogića

Prva redovna sjednica velikokladuškog vijeća, konačno je održana i na njoj su imenovane komisije kao stalna radna tijela OV.

Ni na ovoj sjednici po običaju nije prisustvovao Općinski načelnik, a da je ovakvog ignorisanja Općinskog vijeća od strane prvog čovjeka općine preko glave pojedinim vijećnicima, najbolje odslikava rečenica vijećnika DNZ-a Dinka Ljubijankića koji je iza govornice rekao, “za sljedeću sjednicu razmišljam da sebi nađem ovlaštenika, koji će umjesto mene biti na sjednici”.

Ovakvim odnosom, načelnik Abdić izražava nepoštovanje prvo prema svojim biračima, a onda i prema ostalim građanima jer je on legitimno izabrani načelnik svih građana općine. Građani na izborima nisu birali nikakve imenovane ovlaštenike, već imenom i prezimenom Fikreta Abdića.

Pored imenovanja komisija, vijećnici su bili aktivni kod vijećnićkih pitanja koja su se između ostalog odnosila na stanje u Komunalijama i Alatuši, da li je istina da im plate kasne po nekoliko mjeseci, kao i informacijama da nekoliko mjeseci nisu uplaćeni doprinosi tako da je radnicima zbog toga onemogućena i zdravstvena zaštita. Vijećnike je zanimalo i stanje zgrade Centra za kulturu i probijanju rokova za njen završetak. Vijećnik Ljubijankić je uputio inicijativu prema Općinskom načelniku da se izmijeni odluka o stipendijama u dijelu u kojem predlaže da stoji da se svim redovnim sudentima dodjeljuje stipendija, kao što je to bila praksa do prije nekoliko godina.

Odgovore na pitanja davali su ovlaštenici načelnika a posebno se “istakao” Ervin Abdić, koji je davao haotične i konfuzne odgovore. Tako je između ostalog rekao da su u budžetu bila obezbjeđena sredstva u iznosu od 150 000 KM za poduzetništvo u cilju pomoći pogođenim sektorima u vremenu pandemije, ali da su ostala neutrošena pošto se niko nije javio da mu se dodijele sredstva. Nakon ove rečenice, zaista se vidi ogromno neznanje i smušenost izvršne vlasti, jer smo provjerili i utvrdili da nije bilo nikakvog javnog poziva od strane Općine na koji bi se poduzetnici javili, kao ni bilo kakvih kriterija kojima bi se utvrdilo ko može dobiti ova namjenska sredstva.

Kao tačka dnevnog reda, nije usvojen zaključak vijećnika Amira Purića u kojem se traži od Općinskog pravobranioca i sekretara Vijeća, da pokrenu proceduru o utvrđivanju eventualnog sukoba interesa vijećnika Amira Đogića, koji je i direktor JKUP Komunalije. Za ovaj zaključak su glasali svi prisutni vijećnici, osim vijećnika Laburističke stranke, međutim ni to nije bilo dovoljno jer na sjednici nisu prisustvovala dva vijećnika opozicije.

Da se ne bi došlo u situaciju da se vijećnićka pitanja postavljaju direktorima JP i JU pa samim tim i direktoru Komunalija, privremeno je na snazi preporuka da direktori ne prisustvuju sjednici Vijeća. Jer bi se teoretski moglo desiti da vijećnik Đogić postavlja pitanje direktoru Đogiću, a ovaj opet daje odgovor sam sebi.

Izvor: Biscani.net

Related posts