Protesti kod Tuđmanovog spomenika u Zagrebu: On je podijelio društvo

Više lijevih stranaka, udruga i inicijativa organizira protest ispred Tuđmanovog spomenika u Zagrebu. Žele da DORH odbaci optužnicu protiv Filipa Draće, mladića koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić.

Okupilo se 50-ak ljudi, a policija im ne dopušta da priđu spomeniku. Kako javlja reporter Indexa koji se nalazi na mjestu događaja, policija je privela četiri osobe. Kako doznajemo, nije bilo nikakvih incidenata već je policija privela četiri protuprosvjednika jer nisu sa sobom imali osobne iskaznice.

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović je na prosvjedu.

“Društvo je podijeljeno na način na koji je Franjo Tuđman podijelio društvo – na 200 bogatih obitelji i siromašnu većinu. Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao”, kazala je.

“Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Mreža Antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radnička Fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) u srijedu, 30. 1. 2019. organiziraju prosvjed „Protiv političke represije“ koji će se održati u Zagrebu ispred spomenika Franji Tuđmanu na križanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u 18 sati”, stoji u najavi prosvjeda.

“Domaći i strani kapitalisti na najgrublji način godinama eksploatiraju radnike”

Povodom prosvjeda ove su inicijative potpisale i zajedničku izjavu.

“U deindustrijaliziranoj i iseljenoj Hrvatskoj u kojoj većina stanovništva jedva preživljava, a domaći i strani kapitalisti na najgrublji način desetljećima eksploatiraju radnice i radnike, seljakinje i seljake, umirovljenice i umirovljenike, studentice i studente, protekli je tjedan započela medijska i javna hajka. Država je preko svog ministarstva raspisala tjeralicu za dvadesetčetverogodišnjakom koji je na spomenik privatizacijske pljačke, uništene privrede i ratnih zločina 90-ih nacrtao simbol radničke i seljačke sloge. Javnom objavom identiteta osumnjičenika represivni aparat namjerno je proizveo i nastavlja proizvoditi opasnu atmosferu koja graniči s pozivom na linč, a na koji će dio desničarske javnosti spremno odgovoriti.

S druge strane, državni aparat, koji tijekom devedesetih uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3000 spomenika  i spomen obilježja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama tisuća žrtava ustaško-fašističkog terora. Smatramo da je nužno naglasiti činjenicu da sadašnji režim nastavlja s toleriranjem neofašističkog vandalizma, dok se u nekim slučajevima uključuje i u promociju ustaške ikonografije. Masovna uporaba eksplicitnih ili latentnih simbola ustaškog režima ne problematizira se u javnosti već više od dva desetljeća, unatoč tome što su zakonski zabranjeni, za razliku od komunističkih, radničkih i antifašističkih simbola. Očiti rezultat jest da se takva kaznena djela i njihovi počinitelji ne osuđuju i ne proganjaju.

“Ekonomska i društvena devastacija ostavština je Franje Tuđmana”

Nužno je naglasiti da je korištenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju, čemu svjedočimo u navedenom slučaju – a sve kako bi se reproducirala dominantna ideologija – nedopustivo u demokratskom društvu.

Zbog svega navedenog oštro osuđujemo ovaj gnjusni čin kapitalističke države, njezinog represivnog aparata i institucija koji preko leđa mladića koji se suprotstavio sistemu poručuju da će u zatvor trpati sve ljude koji, pa makar i na simboličan način, pokušaju pružiti otpor njihovoj vladavini. Postojeća ekonomska i društvena devastacija u najvećoj mjeri ostavština je Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice. U potpunosti shvaćajući da je otpor puzajućoj fašizaciji društva nužan, od vladajućih zahtijevamo:

– da se smjesta obustave postojeća politička i policijska represija, hajka i linč
– da nadležne institucije započnu s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništenje spomenika Narodno-oslobodilačke borbe
– da Državno odvjetništvo smjesta odbaci optužnicu protiv Filipa Drače”, stoji u izjavi.

Izvor: vijesti.ba

Related posts