Proizveden prvi respirator u Srbiji

U Institutu “Mihajlo Pupin” proizveden je prvi respirator u Srbiji, na čijoj je izradi sudjelovalo desetak inženjera kao i stručnjaka iz kompanije “Smart Research”.

Inženjer Instituta Vladimir Nešić kaže da je riječ o najsuvremenijem uređaju te da Srbija ima dovoljno stručnjaka, znanja i volje da može pokrenuti novu granu proizvodnje – proizvodnju medicinske opreme.

 Upitan gdje bi Srbija mogla plasirti svoj proizvod, Nešić je odgovorio da je to tržište regije, ali moguće i pojedinih regija Azije i Afrike, javlja Radiotelevizija Srbije.

 Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta “Mihajlo Pupin” Ognjena Ristića koji je objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

 “Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava suvremeni uređaj. Počeli smo od prototipa s klipom, gdje smo negdje u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može zadovoljiti odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip s proporcionalnim ventilima”, rekao je Ristić.

 Ističe kako je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena, i da se na taj režim najčešće stavlja pacijent kada je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska. Postoji i asistirani režim.

 “U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Također, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije”, kazao je Ristić.

Izvor: Vijesti.ba/FENA

Related posts