Program obilježavanja prvog napada na Bužim

Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datum `92-`95 održao je svoju redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Program obilježavanja prvog napada na Bužim i prve oružane bitke.

Program obilježavanja otpočet će polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Turbetu generala Izeta Nanića i boraca-šehida 505. Vbbr., 11. juna 2018. godine sa početkom u 16:30 sati. Nakon toga u džematu Ravnice (MZ Bućevci) nakon ikindije-namaza održat će se tevhid pred duše naših šehida.

U 18:30 sati na samoj lokaciji bitke (Kekići) bit će održan historjiski sat gdje će pričati učesnici i organizatori otpora.

U prediftarskom periodu tačnije u 20:00 sati planirano je svečano otvorenje “Šehdiske česme” a za sve posjetioce domaćini pripremaju iftar.

11.juna 1992. godine u širem reonu MZ Bućevci i dijelu rejona Općine Velika Kladuša na prvi dan Kurban-Bajrama četnički Bijeli orlovi potpomognuti sa mještanima Žirovca izvršili su napad na zaseok Ravnice, mjesnu zajednicu Bućevci i izvršili granatiranje Općine Bužim.

Herojskom borbom naših hrabrih patriota i boraca koji su prozreli namjeru agresora i hrabro ih dočekale u širem reonu Kekića i Ramine glavice i na Radoču, nanijeli su ogromne gubitke u ljudstvu i materijano-tehničkim sredstvima te ih vratili na polazne položaje u Žirovac, a naše linije odbrane su ostale nepromjenjene do kraja rata.

Valja istaknuti da je zaseok Ravnice jedini dio opštine V. Kladuše koji nikada nije bijo pod autonomaškom okupacijom. Nadamo se da će svi oni koji cijene tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata doći da dostojanstveno obilježimo ovaj veoma značajan datum za Općinu Bužim.

Related posts