Prof. Mulaosmanović odgovorio propagandistima HDZ-a

Naprosto je frapantno da je Čović javno najavio Plan B ukoliko se njegov diktat ne uvaži, a da javnost, iako gleda provedbu tog plana, ne traži odgovornost prvog u bh. Hrvata.

Napisao je ovo univerzitetski profesor Admir Mulaosmanović na društvenim mrežama odgovarajući protagonistima HDZ-ove politike.


Njegov stav prenosimo u nastavku:

– Napad je najbolja odbrana. Otprilike tako izgleda politička borba HDZ BiH i onih koji ih podržavaju u posljednje dvije godine. To pokazuje nepopustljivost u uslovljavanju saradnje donošenjem Izbornog zakona po mjeri ove stranke, a ne na temelju europske prakse i propisa. Također, iracionalno odbijanje da se formira Vlada Federacije BiH korištenjem ovoga argumenta svjedokom je protiv napadno-odbranaškog Čovićevog političkog djelovanja. Naprosto je frapantno da je Čović javno najavio Plan B ukoliko se njegov diktat ne uvaži, a da javnost, iako gleda provedbu tog plana, ne traži odgovornost prvog u bh. Hrvata.

I kada predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović ukaže na ove blokade i dvojbeno ponašanje nastojeći podcrtati nužnu potrebu hitnog djelovanje, odnosno ponovi po ne zna se koji put da se treba pristupiti formiranju Vlade FBiH uz opasku da ovo negativno iskustvo mora biti nauk za izbore 2022. godine, pojave se dežurni branioci svekolikog hadezestva sa svojim dodatnim atakom.

Tako je profesor Univerziteta u Zadru, Jure Zovko, Izetbegovićevu ocjenu da se, ukoliko HDZ BiH bude tvrdoglavo insistirao na ovoj antipolitici ovaj mehanizam blokade na narednim općim izborima treba oduzeti iz ruku HDZ BiH, nazvao napadom “islamističkog predsjednika SDA”. Uz stav kako se uskraćuju elementarna demokratska prava hrvatskog naroda pozvao je R Hrvatsku da sruši Federaciju BiH i da je obavezna da to učini kao potpisnica “Daytona”.

Islamofobni ataci od jednog dijela hrvatske javnosti, nažalost, više ne začuđuju kao što ne začuđuje niti zatvaranje očiju pred kontraproduktivnim ponašanjem HDZ BiH. Umjesto poruke da se treba pristupiti dogovoru i da Hrvati koji u okviru entiteta FBiH ali i države imaju sve potrebne mehanizme za zaštitu nacionalnih prava i osiguranja ravnopravne pozicije, profesor Zovko je pozvao na otvoren puč.

Iako su pozvani na partnerstvo sa Bošnjacima, iako Izetbegović niti jednom riječju položaj Hrvata nije dovodio u pitanje, dapače, čitavo ovo vrijeme govorio o potrebnom razumijevanju za postojanje nelagode kod najmalobrojnijeg naroda u BIH, Čovićevi podržavaoci napadaju SDA i njenog predsjednika.

Možda je Zovko reagirao na dodikovanje i približavanje Čovića rušilačkoj politici predsjedavajućeg Predsjedništva ali ja nisam za to čuo. Da je zbog toga još davno trebao uputiti riječi osude prema Čoviću, trebao je. No odlučio je da oči drži zatvorenim na agoniju Federacije u koju je stavljena blokadom HDZ-a, a da one koji traže rješenje napadne i to ksenofobnim identitetarizmom.

Ipak, Zovko kao profesor filozofije zna da je logično kako postoje Hrvati i izvan HDZ BiH. I da je stoga logično kada se sa hrvatskih pozicija blokira normalno funkcioniranje vlasti šalje poruka nehadezeovskim Hrvatima da budu ažurniji i demokratskim putem osujete HDZ-evu antipolitiku. Ovome pozivu, sasvim je to jasno, nije cilj uskraćivanje prava bh. Hrvatima kako Zovko tvrdi, nego je poziv za uspostavu vlasti u Federaciji BiH, a na temelju izbora koji su održani prije više od dvije godine.

To je u prvom redu poziv HDZ BiH da odustane od blokade i okrene se dogovoru. S tim u vezi je dobro da, ipak, u R Hrvatskoj postoje jaki glasovi koji imaju razumijevanje za “islamističkog predsjednika SDA” i za antieuropsko djelovanje “nosilaca europskih vrijednosti” te se duboko ne slažu sa onim šta Zovko zagovara. Naprosto nema logike.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts