Pročitajte ispovijest žrtve terorističkog napada na Novom Zelandu

Mustafa Boztas je kazao da je napad počeo za vrijeme dok je imam držao hutbu, a da je u prvi mah pomislio da je u pitanju zemljotres.

Jedna od preživjelih žrtava terorističkog napada na Novom Zelandu Mustafa Boztas opisao je haos koji je proživio tokom napada koji se dogodio za vrijeme džuma-namaza, javlja Anadolija.

Najmanje 50 osoba je ubijeno, a desetine su ranjene u teroristikčkom napadu koji se u petak dogodio u džamijama Al Noor i Linwood u Christchurchu.

Boztasa su danas u bolnici u Christchurchu posjetili lokalni turski biznismeni Yuksel Citci i Hasan Genc.

Boztas je kazao da je napad počeo za vrijeme dok je imam držao hutbu, a da je u prvi mah pomislio da je u pitanju zemljotres.

Brzo je Boztas shvatio da je riječ o terorističkom napadu i s drugim vjernicima je potražio zaklon u ćošku džamije.

Terorist je pucao po nama. Pogodio me u nogu. Na trenutak je pucnjava stala, vjerovatno je punio pušku. Ja sam tad rukom razbio prozor i iskočio iz džamije. Da sam kasnio dvije sekunde, ne bih preživio. Tako se vidi i na snimku kojeg je napravio terorist. Snimao me je kako bježim kroz prozor, kazao je Boztas.

Ističući kako je situacija bila neopisiva i kako su ljudi tražili pomoć sa svih strana, Boztas je kazao kako je pritrčao da pomogne jednom djetetu.

– Dijete je ležalo otvorenih očiju. Pokušao sam ga reanimirati, ali već je bilo kasno. Rukom sam mu zatvorio oči. Pucnjava je bila sve intenzivnija i potrčao sam u zaklon, kazao je Boztas.

Na putu do bolnice Boztas je telefonom nazvao majku i saopćio joj da je ranjen u terorističkom napadu te je od nje zatražio da u oprosti ako joj je za života učinio kakvu lošu stvar.

 

Related posts