Prikazani snimci na kojima nesuđena ambasadorica nosi svoj CV Radončiću

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva BiH u predmetu Radončić i drugi da se za svjedoka pozove Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH.

Kako je obrazložila predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović, Vijeće smatra da saslušanje Izetbegovića ne bi doprinijelo razrješenju bitnih činjenica u ovom predmetu te da bi samo odugovlačilo postupak.

Podsjetimo, Tužilaštvo je namjeravalo pozvati Izetbetgovića da svjedoči o okolnostima imenovanja Nermane Hadžijahić, supruge jednog od optuženih, Zijada Hadžijahića, za ambasadoricu BiH u Sloveniji.

Na današnjem ročištu na prijedlog Tužilaštva ponovo je saslušan Irhad Kos, inspektor SIPA-e, koji je predočio video-materijal sa nadzornih kamera u Avaz Twist Toweru. Na jednom od snimaka koji su prikazani danas vidi se Nermana Hadžijahić kako ulazi u prostoriju koja vodi prema kabinetu Fahrudina Radončića.

Kako je i ranije pojašnjeno, Hadžijahić je tog dana došla u Avazov toranj kako bi predala svoj CV, a zadržala se kratko. Radončić tvrdi da tog dana on uopće nije ni vidio Nermanu Hadžijahić, već da je ona predala CV njegovoj sekretarici, koja se nalazila u prostoriji ispred njegovog kabineta.

– U tom trenutku u mom kabinetu je bio Adnan Terzić, a u hodniku su stajali Fuad Čibukčić, Indira Ćatić i Azra Halilović, što se i poklapa sa njihovim svjedočenjem – kazao je Radončić.

Radončićevi advokati ponovo su danas ustvrdili da su ovaj predmet zapravo od početka vodila dvojica tužilaca, odnosno da je tužilac Dubravko Čampara, zajedno sa Božom Mihajlovićem, aktivno sudjelovao u istražnim radnjama.

– Tvrdimo da je učešćem Dubravka Čampare u ovom predmetu narušena autonomija istrage i da je došlo do fabriciranja dokaza – rekao je advokat Dragan Barbarić, nazivajući Čamparu “prikrivenim tužiteljem” u ovom postupku.

Ove navode tužiteljica Elvira Stanojlović nazvala je apsurdnim.

– Da se radi o nekakvom prikrivanju, ne bi na tolikom broju dokumenata bio potpisan Dubravko Čampara kao zamjena za Božu Mihajlovića. To je i više nego apsurdno – kazala je Stanojlović.

Izvođenjem materijalnih dokaza odbrana optuženih Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića danas je okončala dokazni postupak. Kako je najavljeno, na narednom ročištu 21. marta Tužilaštvo će predložiti dodatne dokaze, nakon čega bi trebale uslijediti završne riječi Tužilaštva i Odbrane, a potom i izricanje presude.

Advokati odbrane ponovo su prigovorili Tužilaštvu zbog, prema njihovom mišljenju, namjernog odugovlačenja postupka.

faktor.ba

Related posts