Prijeti nestašica ‘kraljice voća’: Cijene domaćih jabuka i do tri KM

Mraz, grad i suše koji su pogodili bh. voćnjake uzimaju danak, tvrde voćari te procjenjuju da uskoro domaćih jabuka gotovo da neće biti na našem tržištu.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara “Prijedor”, kaže da je na području Prijedora šteta koju je napravio mraz na jabukama oko 70 do 80 odsto.

“Kod nas jabuka već nema. Ono malo domaćih što je bilo već je prodano. Možda ima još po marketima, ali vjerovatno će njihova cijena porasti na maksimalne dvije KM i neće više ići, jer će doći uvozna jabuka lošijeg kvaliteta koja će imati nižu cijenu”, procjenjuje Marjanović, dodajući da proizvođači, nažalost, ne utiču na cijene, nego ih formiraju dobavljači i tržište.

Navodi da su cijene “kraljice voća” u prijedorskim marketima više od prethodne godine i da se trenutno kreću od 90 feninga do 1,80 KM po kilogramu, što znači da su skoro pa dosegnule rekordnu predviđenu cijenu.

Prema riječima Dragoje Dojčinovića, predsjednika Udruženja voćara RS, problem nedostatka voća je prisutan u cijeloj Evropi, pa tako i kod nas.

U Evropi, procjenjuje, nedostaje 40 do 50 odsto voćki, dok je u našim zasadima štetu “preživjelo” oko 20 odsto proizvodnje, od čega je pola usmjereno ka industrijama.

“Još nije nestašica, ali je povećana cijena, marketi su skoro uduplali cijenu u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, proizvođači nisu osjetili poskupljenje kada je u pitanju otkupna cijena. Dobavljači uvijek imaju tu jednu cijenu koju nude proizvođačima, bilo da je manjak ili višak voća, a to je 0,60 feninga po kilogramu”, navodi Dojčinović.

Voćari se ipak nadaju da će cijena skočiti prilikom otkupa uskladištenih jabuka u hladnjačama.

“Očekujemo da će veleprodajne cijene iznositi više od 0,90 feninga, i to već u novembru”, nagovještava Dojčinović.

Naglašava da su trenutne cijene u marketima previsoke i da kilogram kvalitetnih jabuka košta dvije i dvije i po KM, a u nekim marketima doseže i tri KM, što je previsoka cijena za bh. standard.

Ni u Federaciji nisu bolje prognoze, gdje je kasni mraz skoro sto odsto uništio nasad jabuke.

“Kod nas će zasigurno biti problem s jabukama i vjerovatno će doći do većeg rasta cijena, a i već sada vidimo da su poskupjele u odnosu na prethodnu godinu”, ističe Mensud Duraković, predsjednik Udruženja građana za proizvodnju i preradu voća “Konjic”.

Related posts