Prijatelj Edite Malkoč: Ne znači nam Sanjinovo saučešće ništa, to je taktika. Narod se smirio, sada mogu ‘u miru’ da mu daju što blažu kaznu

Sanjin Sefić, osumnjičen za ubistvo studentkinja Selme Agić i Edite Malkoč, jučer je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu negirao krivicu, izjavio je Sefićev advokat Kerim Čelik.

Čelik je naveo da su se osumnjičeni Sefićevi pomagači Dino Alić, Amar Salihović, te njegova sestra Sara Sefić izjasnili da nisu krivi za ovaj tragični slučaj. Četvrti osumnjičeni pomagač Saud Nišić nije prisustvovao suđenju jer nije na vrijeme dobio poziv na suđenje.

Sefića Tužilaštvo tereti da je 10. oktobra prošle godine u večernjim časovima u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, vozeći automobil “Golf 6”, brzinom od oko 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega se udaljio sa mjesta nesreće.

“Ušao je u raskrsnicu kada je za kretanje vozila na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, ne obrativši pažnju na dva pješaka, koji su već prešli kolovoz na obilježenom pješačkom prijelazu kada je za pješake na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo. Pješaci su se kretali iz pravca Zemaljskog muzeja prema Američkoj ambasadi”, stoji u optužnici.

Dalje se u optužnici navodi da Sefić nije smanjio brzinu, nije kočio niti je pokušao autom izbjeći djevojke.

“Prednjim čeonim dijelom vozila udario je Selmu Agić i Editu Malkoč te je nastavio kretanje. Selmu je udarom vozila odbacio oko 38 metara, a Editu oko 31 metar. Selma je zadobila teške tjelesne povrede, usljed kojih je preminula na licu mjesta, dok je Edita, također usljed teških povreda, podlegla u KCUS-u oko ponoći”, stoji u optužnici.

Nakon stravične nesreće, Sefić je vozilo sakrio na Grbavici, a potom se sastao sa sestrom Sarom u šoping-centru “Grbavica”. Ona je pozvala Dinu Alića i Amara Salihovića da dođu i pomognu Sefiću da pobjegne iz BiH u Srbiju.

“Koristeći Golf 4, koji je vozio Dino Alić, Sefića su prevezli iz Sarajeva do graničnog prijelaza Uvac, tačnije do pumpe “Nestro Petrol” u Rudom, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak Goran Perišić, s kojim je prešao Uvac 11. oktobra oko pola sedam ujutro”, navedeno je u optužnici.

Sefićevi pomagači kasnije su angažirali Sauda Nišića da bi sakrili auto kojim su Sanjina prevezli do Rudog. Nišić je vozilo sakrio iza svoje kuće u ulici Kasindolska na Ilidži.

Sefić je uhapšen 12. oktobra u Novom Sadu i više od dva mjeseca se nalazio u ekstradicionom pritvoru u ovom gradu.

Izručen je BiH 9. januara ove godine. Kantonalni sud u Sarajevu 3. februara produžio je Sefiću pritvor za dva mjeseca na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prijatelj Edite Malkoč za naš portal je izjavio kako je svjestan da Sefić neće biti procesuiran za ubistvo nego za saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama gdje je maksimalna kazna devet godina, s tim da je on pobjegao, što je najviše jedanaest godina.

“Za dvostruko ubistvo prema tome dobiti maksimalno jedanaest ili dvanaest godina i to najviše žalim. Ponižavajuće je što je zakon takav”, rekao nam je Editin član porodice i prijatelj, koji je zamolio da se njegovo ime na objavljuje javno, a čiji je identitet poznat redakciji Source portala.

Sanjin Sefić je jučer izjavio kako se ne osjeća krivim i kako porodicama Agić i Malkoč izražava saučešće.

“Od individue, bića, ne mogu ga zvati čovjekom koji ubije dvije djevojke i pobjegne, prije toga ode na kafu da isplanira bjekstvo, a nakon toga pobjegne ja ne mogu ništa očekivati. Ništa racionalno, ništa humano od takvog stvorenja ne mogu očekivati, tako da me ne iznenađuje to”, rekao nam je Editin prijatelj.

Ljutna i bijes u narodu na Sanjina Sefića se u međuvremenu do njegovog izručenja Bosni Hercegovini smanjio, smatra Editin prijatelj, tako da “institucije mu ‘u miru’ mogu dati što blažu kaznu, mogu što više odugovlačiti sa procesom i da što kasnije završi iza rešetaka”.

Osjećaj je isti kao i onoga dana kada je Edita preminula, govori njen prijatelj i ponavlja da nikada rana neće da zacijeni.

“Ne može nam biti bolje, samo učimo živjeti sa tim. Sanjin Sefić je izjavio saučešće porodicama, ali to što je on izjavio nama ne znači ništa jer je jasno da mu je advokat savjetovao to da kaže i da je to dio taktike pred sudom. Istovremeno izjaviti saučešće i reći da nije kriv samo govori kakva je to individua”, smatra prijatelj Edite Malkoč.

Očekivanja od suđenja i narednih ročišta članovi porodice Malkoč nemaju, iz razloga što je prošlo pet mjeseci od kako se nesreća dogodila, pa do početka suđenja i smatraju da to dovoljno govori o tome u kojem smijeru će suđenje ići.

“Ne očekujemo ništa, posebno ne pravdu”, govori Editin prijatelj i dodaje kako sumnja da će iko od porodice doći da prati ročišta, jer niko ne želi da gleda Sefića i farsu od suđenja.

“Ne vjerujem tužilaštvu i sudu. Ne mogu biti razočaran jer znam za stanje u državi, pogotovo u pravosuđu, za korupciju i za kriminal, tako da nisam razočaran, samo sam ogorčen. Nemam baš nikakva očekivanja, pogotovo ne pozitivna od tog suđenja”, rekao je naš sagovornik.

“Pravde u ovom slučaju nema. Najpravednije bi bilo da se njih dvoje mogu vratiti, ali pošto ne mogu ni pravde nema. Njega čeka pravda na onom svijetu, njoj neće moći pobjeći nikako, tamo ne postoji štela, ne postoji veza, nema korumpiranih tužitelja i sudija koji mu mogu pomoći na onom svijetu”, rekao nam je za kraj prijatelj ubijene Edite Malkoč.

Related posts