Priča mlade Tuzlanke Amre Bešić: Otvorila radnju da pomogne roditeljima, a sada postala poslodavac

Kada je napunila 18 godina digla kredit da pokrene posao.

Tuzlanka Amra Bešić svoje punoljetstvo “obilježila” je tako što je uzela kredit da bi sebi obezbijedila posao i pomogla nezaposlenim roditeljima. Nepunu godinu nakon toga, Amra ne samo da radi, nego je postala i poslodavac. A nema još ni 19 godina!

– Tokom školovanja sam obavljala praksu u jednom frizerskom salonu i tu sam zaista puno naučila. Tu sam obavila pripravnički i nadala sam se da ću i ostati, međutim došla je zima, obim posla se smanjio i za mene kao trećeg radnika u tom salonu nije bilo mjesta – priča Amra za Faktor.

S obzirom da su joj u to vrijeme oba roditelja bila nezaposlena bila je prinuđena naći drugo rješenje.

– Imali smo i neke dugove i situacija je jednostavno bila takva da se nešto moralo poduzeti. Cilj mi je bio da pomognem roditeljima. Tako sam ja kada sam napunila 18 godina uzela kredit i otvorila svoj frizerski salon za muškarce – kaže Amra.

Svoj frizerski salon AB Trend u tuzlanskom nasleju Brčanska Malta otvorila je 23. marta prošle godine i kaže da se nije pokajala. Kredit uredno vraća i vraćat će ga još dvije godine. Radi mnogo, njen salon je otvoren svakoga dana, čak i nedjeljom.

– U biti imala sam izbor da sjedim kod kuće ili da nešto poduzmem. Ja sam bila zadovoljna u momentu kada sam ušla u svoju radnju, jer sam znala da stvaram nešto svoje. Najvažnije mi je da su mušterije zadovoljne. Ko god da dođe kaže mi da je prezadovoljan i taj krug se polako širi. Ljudi se vraćaju – priča nam Amra.

Ova skromna djevojka smatra da je ono što je uradila sasvim normalno, iako je malo onih koji bi se u njenim godinama usudili pokrenuti vlastiti posao.

Prije sedam dana u svom salonu zaposlila je kolegicu Adelu Pejić, jer joj je, kako kaže, cilj da rade u dvije smjene.

– Ja sam sada na pozitivnoj nuli i to mi je sasvim u redu. Najvažnije je da pokrivam sve svoje troškove. Bude i težih perioda. Nije još uvijek posao toliko razvijen. Ovaj januar mi je baš bio nezgodan. S ljepšim vremenom očekujem da će i posao krenuti – optimistična je Amra.

Na pitanje šta bi poručila onima koji čekaju da dobiju novac od roditelja ili da im neko “pokloni” zaposlenje naša sagovornica kaže: “Svima bih preporučila da se bore, jer ništa neće pasti s neba. Treba nekada i zapeti, svaki uspjeh treba zaslužiti”.

Vođen primjerom kćerke i Amrin otac je prije tri mjeseca otvorio malu trgovinu u kojoj se prodaju kućnim ljubimci i tako okončao dug period nezaposlenosti.

Ukoliko vam treba inspiracija ili nova frizura, jasno je kamo trebate otići…

/faktor.ba

Related posts