Komšić o nepotpisivanju Ugovora sa IZ: Čović i Ivanić su zlobni i nije im stalo do ove zemlje!

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić među prvim je bh. zvaničnicima koji je odbijanje zaključenja Ugovora između Islamske zajednice BiH i države BiH od strane dva člana Predsjedništva BiH – Dragana Čovića i Mladena Ivanića, ocijenio vrlo štetnim. Komšić je rekao da je takav postupak “iritantan po većinu dobronamjernih građana BiH, bez obzira da li su vjernici ili ne, i bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju”.

U razgovoru za novinsku agenciju Patria detaljno govori na ovu temu, i iz ugla političara i iz ugla pravnika.

Ivanić i Čović odbili su dati saglasnost na potpisivanje ugovora između Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine. U vašoj prvoj reakciji rekli ste da je to šteta po građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na religijsku pripadnost?

KOMŠIĆ: Da. I dalje to mislim. Bez obzira na sve što se dešavalo kroz istoriju BiH, i sporadičnu negativno istorijsko iskustvo, naše bosanskohercegovačko društvo je uvijek imalo jednu vrstu gotovo instiktivnog senzibiliteta na nepravdu bilo koje vrste, na različite aršine, a pogotvo je bilo senzibilno kada je u pitanju religija i religijski osjećaji. Ilustracije radi, treba pomenuti jedan veličanstven primjer religijske tolerancije i plemenitosti kada su se, krajem 15. stoljeća bježeći od progona u današnjoj Španiji, u Bosni i Hercegovini naselili sefardski Jevreji i ovdje našli svoj novi dom.

U većini slučajeva, u Bosni i Hercegovini, zaista nije važno da li se radi o ljudima koji su vjernici ili nisu, kojoj religiji pripadaju i kako se zovu, nepravda je uvijek prepoznavana I nazivana pravim imenom. Ne znam zašto bi sada trebali šutjeti i ne reći o čemu se stvarno radi?

Ovo je jedna vrsta ružne, gotovo pogane, nepravde koja se nanosi prije svega muslimanima vjernicima a onda I IVZ-u, te svim građanima BiH kojima je istinski stalo do toga da BiH bude pravedna, stabilna i mirna zemlja. I zato takva vrsta nepravde vrijeđa svakoga onoga kome je stalo do ove zemlje.

Dio javnosti potez dva člana Predsjedništva iščitava i kao namjerno produbljivanje etničkih podjela u BiH. Nacionalne vođe lakše upravljaju na etnički čistim teritorijama. Je li potez Čovića i Ivanića sa tom svrhom?

KOMŠIĆ: Što god da ih je vodilo i dovelo do ovakvog poteza, nije dobro nikako. Koji su njihovi istinski motivi teško je znati. I jedan i drugi se, koliko ja znam, predstavljaju se kao vjernici. Istini za volju ja dobro pamtim vrijeme kada su se, i jedan i drugi, predstavljali kao veliki komunisti. Ali ako prihvatimo da su sada, ipak pravi vjernici, tim je njihov potez teže razumjeti. Ni ja ne bih volio da pomislim da ih je u tome vodila neka skrivena vjersko-etnička strast, da ne kažem mržnja, da li je u pitanju neka duboko politička igra i moguće neka vrsta političke ucjene usmjerene prema Bošnjacima, muslimanima…!

Kako god i što god bili razlozi, motivi, ciljevi, neodbranjivi su pred svim dobronamjernim građanima BiH. Nikome iole razumnom se ovo ne sviđa, čak naprotiv jako iritira ljude u ovoj zemlji.

Isti bi slučaj bio i da se radi o katoličkoj crkvi, pravoslavnoj crkvi, jevrejskoj zajednici ili bilo kome drugom, bilo kojoj drugoj religijskoj grupi.

Nepotpisivanjem Ugovora između IZ i BiH uskraćeno je pravo za više od 1.700.000 Bošnjaka. Neki od komentara su da su srpski i hrvatski član u Predsjedništvu ponizili Bošnjake, odnosno cijeli jedan narod. Jesu li takve kvalifiakcije preoštre?

KOMŠIĆ: Nisu preoštre. Ovo jeste uvredljivo ali ne samo za Bošnjake nego i za sve Bosance i Hercegovce kojima je stalo do ove zemlje, mirnog i stabilnog života. Uvredljivo je za sve koji smatraju dobrim, pozitivnim, čak pravim ljudskim bogatstvom to što je i u naše lične identitete, bez obzira bili toga svjesni ili ne, željeli to priznati ili ne, utkano i katoličanstvo i pravoslavlje i islam i judeizam.

Pravnik ste po struci, sa ogromnim političkim iskustvom. Može li se u slučaju odbijanja ugovora izmeđi IZ i BiH govoriti o ugrožavanju vjerskih sloboda, s obizirom da su takav ugovor ranije potpisale Pravoslavna i Katolička crkva?

KOMŠIĆ: U ovom slučaju se može govoriti i o ugrožavanju vjerskih sloboda kao i o diskriminaciji na vjerskoj osnovi.

Ivanić tvrdi da je ponuđeni ugovor između IZ i BiH pun manjkavosti. Rekao je da Ugovor garantira da hirurg može odbiti operaciju i otići na džumu. Islamska zajednica je demantovala da se tako nešto traži od države. Znači li to da je ugovor odbijen, a da ga članovi Predsjedništva nisu ni pročitali?

KOMŠIĆ: Ivanić je daleko inteligentniji čovjek od odgovora koji je dao a koji Vi navodite. Takvo banalizovanje vjere i vjerskih obreda možemo očekivati od neobrazovanog i primitivnog čovjeka. A Ivanić, ako je zaista to rekao, zna da se ove stvari ne mogu dovoditi na takav način u vezu. To što je izrekao može nazvati samo jednom rječju – glupost, zlobna i uvredljiva glupost! Za ne povjerovati da on tako nešto može izreći. A ako je to i rekao, evo mu jednog jednostavnog pitanja pa neka pokuša na njega odgovoriti – zna li on da i u islamskim zemljama postoje hirurzi koji operišu ljude? A idu i na džumu!

I na kraju, siguran sam da su i Čović i Ivanić pročitali tekst ugovora. I uopće nije stvar u tome da li oni čitaju ili ne.

Stvar je u tome da su oni zlobni i pokvareni ljudi kojima nije stalo do ove zemlje!!!

Related posts