Premijer Ružnić prisustvovao u Sarajevu sjednici Kolegija za evropske integracije

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić prisustvovao je u Sarajevu sjednici Kolegija za evropske integracije kojom je predsjedavao pedsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na sjednici je istaknuto da su evropske integracije strateško opredjelјenje BiH, te da zajedničkim djelovanjem svih nivoa vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima i doslјednom primjenom mehanizma koordinacije, BiH može nastaviti rad na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

U skladu s tim, Kolegij za evropske integracije je zadužio Komisiju za evropske integracije da do 30. juna 2020. godine pripremi Metodologiju izrade Programa integriranja BiH u Evropsku uniju, u skladu sa principima Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, te da je dostavi Kolegiju za evropske integracije na razmatranje.

Također, s cilјem ubrzanja procesa pristupa BiH Evropskoj uniji, Kolegij za evropske integracije je zadužio Komisiju za evropske integracije da do 15. 6. 2020 pripremi Akcioni plan za realizaciju klјučnih prioriteta iz Mišlјenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i dostavi ga Kolegiju za evropske integracije.

Izvor: Biscani.net

Related posts