Prelazak granice trajat će znatno duže: Hrvatska će morati registrirati sve osobe koje ulaze iz BiH

Prema prijedlozima koje je predstavila Evropska komisija i koje je podržalo Evropsko vijeće, zbog prijetnji od terorizma i organiziranog kriminala ubuduće će se registrirati svi putnici koji ulaze i izlaze na vanjskim granicama Evropske unije. Dosad su se registrirali samo oni koji nisu državljani Evropske unije, Švicarske, Islanda i Norveške, a odsad će se to odnositi i na njih. Nije teško predvidjeti da će to stvoriti dodatne gužve i usporiti prelazak tih granica, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora.

Cijeli problem je nastao nakon što se proteklih godina otkrilo da su neki od terorista, koji su organizirali i proveli napade i u Evropi i drugdje po svijetu, također bili državljani EU koji su uživali slobodu kretanja pa je bilo teško pratiti kuda se kreću.

Kao mjera za jačanje kontrola uvodi se sustav Etias, prema kojem se osobe koje nisu EU državljani sami moraju putem interneta unaprijed registrirati u sistem, najaviti dolazak u EU, platiti pet eura za registraciju i onda mogu unutar pet godina slobodno putovati u države Evropske unije. Bitno je da službe u EU znaju ko ulazi i izlazi iz Unije.

Šta to znači konkretno za građane BiH? Prelazak granice u naprimjer Hrvatsku iz smjera BiH, Srbije i Crne Gore trajat će nešto duže nego dosad, jer granični policajci neće samo pogledati vaše dokumente i sliku, nego vas i registrirati.

Za autobus od 60 putnika koji ide, na primjer iz Sarajeva za Zagreb to svakako znači duže vrijeme provedeno na granici. Što se tiče prelaska granice sa Slovenijom i Mađarskom koje su obje dio schengenskog prostora, nastoji se pronaći rješenje prema kojem registraciju ne bi trebali raditi i slovenski i hrvatski granični policajci, nego će biti dovoljno da to odradi samo jedna strana.

Kako je hrvatska granica prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori vanjska granica EU, a ona prema Sloveniji i Mađarskoj vanjska granica Schengena, kada nove mjere stupe na snagu mogle bi usporiti prelazak granice. Zato su i Hrvatska i Slovenija na summitu EU u Bruxellesu tražile fleksibilniji pristup kako bi se ostavila mogućnost za rješenje koje ne bi dovelo do značajnijeg usporavanja saobraćaja i protoka robe i ljudi.

/avaz.ba

Related posts