Potraga za bjeguncima: Raspisane potjernice za dilerom i vođom krijumčara kafe u BiH

Odlukom Općinskog suda u Sarajevu, Federalna uprava policije rapisala je dvije međunarodne potjernice za bjeguncima Rankom Udovčićem (42) iz Banje Luke i Damirom Trifkovićem (33) iz Sarajeva.

Kako stoji u objavljenim potjernicama, Udovčić se traži zbog počinjenog krivičnog djela poslovna prevara dok se Trifkoviću na teret stavljaju krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljenja u promet opojnih droga. Općinski sud u Sarajevu u oba slučaja je naložio hapšenje i ekstradiciju bjegunaca.

Inače, Udovčić je organima gonjenja poznat od ranije obzirom da je privođen i prije šest godina kada je provedena velika akcija SIPA-e kodnog naziva Kafa.

Udovčiću se kao jednom od vođa spočitavalo organizirano pranje novca, porezne utaje, carinske prijevare i krijumčarenje. No, tada je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode. Kako se čini, Udovčiću nije mnogo trebalo da se ponovo vrati krivičnim djelima.

S druge strane, Trifković se i ranije dovodio u vezu sa trgovinom narkoticima, a stupce crne hronike punio je 2013. godine kada je u autobusu koji je saobraćao na relaciji Foča – Sarajevo otkriveno deset kilograma marihuane.

Drogu je tada u putnoj torbi kao putnik u autobusu u Sarajevo pokušao dostaviti Saša Kozomar, a ispred autobusa u kojem se prevozila pošiljka krstario je opel za čijim volanom je bio upravo Trifković. Njegov je zadatak bio “čišćenje puta” i dojava o eventualnim policijskim patrolama na putu prema Sarajevu. – piše faktor.

Related posts