Popov: Hoće li to Vučić poslušati građane koji ne poštuju integritet BiH !?

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada smatra da je predsjednik Srbije otvorio mogućnost da u nekom trenutku posluša stav naroda.

Poruka lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodik, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, kako će zamoliti da se i RS prizna pravo na samoopredjeljenje za direktora Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandra Popova nije iznenađujuća. To je stara priča, kaže on za Vijesti.ba.

– Dodik je odavno nagovještavao da je BiH neodrživa tvorevina i da će se kad-tad RS izdvojiti iz sastava BiH – podsjeća Popov. Zapaža i da je interesantan momenat kada se ovakve poruke šalju u javnom prostoru.

U igri oko rješavanja statusa Kosova, sve više se kao rješenje tog pitanja pominje razgraničenje, odnosno etničko zaokruživanje. Na to nadolaze sve češće teze, poput one geopolitičara iz Velike Britanije Timoti Lesa, koji kaže da na Balkanu neće biti mira dok se ne stvore etnički čiste teritorije, odnosno velika Srbija, velika Hrvatska i velika Albanija – naglašava Popov.

Osvrćući se na Vučićevu izjavu da on, za razliku od 90 posto građana Srbije, poštuje integritet BiH, Popov navodi da je predsjednik Srbije ovim otvorio mogućnost da u “nekom trenutku posluša stav građana”.

– Do sada je Vučić govorio da bezuslovno podržava integritet i cjelovitost BiH, za razliku od njegovog prethodnika Tomislava Nikolića. No, prvi put Vučić je imao ogradu da 90 posto stanovnika Srbije misli drugačije.

Onda bi se moglo desiti da, ukoliko se zaigra neka velika igra, on kaže da mora poslušati građane Srbije i podržati tezu o potrebi izdvajanja RS iz BiH. To je suština ove priče – upozorava Popov.
Izvor:avaz.ba

Related posts