Poljoprivrednici iz Ključa i Kladuše zahvalili ministru Dediću na podršci

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je u protekla dva dana poljoprivrednike s područja Ključa i Velike Kladuše.

U Ključu je ministar Dedić posjetio poljoprivrednike Islama Kuburaša vlasnika farme Ekomilk i Ramiza Pajića vlasnika farme Pajić, dok je u Velikoj Kladuši obišao poljoprivredne proizvođače Zlatka Karalića, Ibrahima Mehića i Huseina Šakanovića.

Poljoprivredni proizvođači iskazali zadovoljstvo redovnom isplatom iz programa podrške, mjerama i pomoći Ministarstva u vrijeme pandemije i Programom podrške u ovoj godini koja će biti teška s obzirom na dosadašnje vremenske nepogode.

Dedić je ovom prilikom podsjetio poljoprivrednike da je iz tih razloga Ministarstvo u ovogodišnjem Programu predvidjelo da svaki poljoprivrednik koji osigura usjeve od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji ima podršku do 75% iznosa premije osiguranja.

Također, poljoprivredni proizvođači koji zasnuju proizvodnju na području općine ili grada na kojima se proglasi stanje elementarne nepogode u tekućoj godini, oslobađaju se dostavljanja dokaza za prodati proizvod, a umjesto toga dostavljati će se dokaz nadležne službe o nastaloj šteti, uz ostale uslove i dokumentaciju za tu vrstu proizvodnje.

Posebna priča u Programu je podrška ulaganju u opremu i sisteme navodnjavanje, opremu za zaštitu od grada i mraza i drugu opremu, gdje treba preventivno djelovati i stvoriti bolje uslove za zaštitu. Putem projektnih jedinica Ministarstva i uz podršku Svjetske banke i IFAD-a realiziraju se i projekti navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u nekoliko općina na ukupnoj površini od 4100 hrktara zemljišta i odvodnje vode na površini od 2300 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Procjena je, kaže Dedić, da će sveukupno 8500 direktnih korisnika (farmera) imati koristi od investicija u navodnjavanje i odvodnju.

Vlada FBiH u Programu javnih investicija za period 2021 – 2023 između ostalih planira implementirati i Projekt otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede – ARCP sveukupne vrijednosti 66 miliona KM (planirani vremenski okvir za implementaciju ovog Projekta je 2022 – 2026).

– Realizaciijom ovih projekata uz podršku svih nivoa vlasti omogućit ćemo stvaranje novih vrijednosti, veće prinose i održivost poljoprivredne proizvodnje, kazao je ministar Dedić.

S Dedićem su u posjeti ključkim i kladuškim poljuprivresnicima bili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici poljoprivrednih udruženja.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts