Političke ucjene i pritisci u režiji nove bužimske vlasti

Nova općinska vlast u Bužimu ne može se pohvaliti konkretnim djelima, ali zato može pritiscima i ucjenama koje, po recepturi A-SDA, vrši nad zaposlenicima političkim neistomišljenicima.

Ista ta matrica se već skoro godinu dana primjenjuje u JKP KOMB Bužim u kojem su zaposlenici izloženi mobingu i prijetnjama otkazom, samo zbog toga što ne pripadaju političkoj opciji kojoj pripada direktor preduzeća, odnosno A-SDA, piše Buziminfo.ba

Dolaskom novog općinskog načelnika, Zikrije Durakovića, ova praksa se, po svemu sudeći, uselila i u općinski organ uprave. Prema određenim zaposlenicima koji ne pripadaju političkoj opciji općinskog načelnika vrše se pritisci i ucjene.

Jedan od onih koji je tome izložen je i Suvad Veladžić, namještenik u organu uprave, u Službi civilne zaštite i vijećnik SDA u Općinskom vijeću Bužim.

Kako Veladžić navodi, pritisci na njega su počeli nakon samih izbora i osvajanja mandata u Općinskom vijeću. Prema njegovim riječima, u početku su pritisci dolazili od saradnika načelnika Durakovića, a ponude su bile razne.

Nakon toga, načelnik Duraković je počeo problematizirati činjenicu da je Suvad Veladžić namještenik u općinskom organu te vijećnik u OV, što je, prema Durakovićevom proizvoljnom tumačenju, u sukobu interesa.

Naravno, niti jedan trenutno važeći propis i norma navedenu situaciju ne stavlja u sukob interesa, niti ih smatra nespojivim funkcijama. Pored toga, na području Unsko – sanskog kantona osam je vijećnika koji su i namještenici u općinskim organima uprave, ali niti u jednoj od ostalih općina to nije problematizirano, što govori i o stvarnim namjerama općinskog načelnika.

Vijećniku Veladžiću poruke su upućivali i određeni vijećnici koji čine aktuelnu većinu u Općinskom vijeću.

-Ponuđeno mi je, ukoliko budem dio većine u Vijeću koja prati načelnika, da ništa neće biti sporno – kaže Veladžić.

Nakon toga, pritisci su nastavljeni, a posljednji je došao direktno od načelnika Durakovića.

-Posljedni pritisak je došao od načelnika, kada mi je kazao da će mi zamrznuti radno mjesto u Općini dok mi traje mandat u OV. Zbog toga, ukoliko dođe do ugroženosti mog radno-pravnog statusa svoja prava ću tražiti putem nadležnih institucija – dodaje Veladžić.

Podsjećanja radi, aktuelnu većinu u Općinskom vijeću općine Bužim čini 11 vijećnika. Da bi se određene odluke mogle donositi potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 12 vijećnika, i za takvo nešto bi im dobro došao još jedan vijećnik koji će „pratiti većinu i načelnika“.

Jedna od odluka za koje je potrebno da glasa 12 vijećnika jeste i odluka o kreditnom zaduženju općine Bužim.

/faktor.ba

Related posts