Pokrenuta istraga u Sloveniji, migrante koji traže azil vraćaju u Hrvatsku

Slovenska pravnica Vlasta Nusdorfer (Nussdorfer) potvrdila je da njen ured istražuje tvrdnje nevladinih organizacija o prisilnom vraćanju tražilaca azila u Hrvatskoj, suprotno međunarodnom pravu, pišu mediji.

Dnevni list ”Dnevnik” navodi da su njeni saradnici već posjetili policijske postaje u Črnomelju i Metliki.

Više novinarskih izvještaja s područja Bihaća i Velike Kladuše u BiH te opažanja nevladinih organizacija govore o tome da su migranti već na granici bili odbijeni iako su zatražili azil, nakon čega su ih policajci iz Slovenije vratili hrvatskim organima, a oni dalje u BiH.

No, slovenska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova takvo postupanje negiraju, navodi Slovenska novinska agencija STA.

U uredu UNHCR-a u Budimpešti kažu da znaju za slučajeve “ljudi koji tvrde da nisu smjeli ući u Sloveniju da bi zatražili azil”, no da to još provjeravaju da bi eventualno pokrenuli istragu, prenosi ”Dnevnik”.

List ”Večer” navodi da je ”Amnesty International” zbog toga pisao pismo predsjedniku tehničke vlade Miri Ceraru tražeći da se pokrene nezavisna istraga koja će utvrditi moguću odgovornost policije.

Related posts