Pojačajte dozu ovog voća u zimske dane zbog zdravlja i linije

Iako nije zimsko, već tropsko voće, u našim se krajevima najčešće jede upravo zimi.

Ako dosad niste znali koliko je dobar za naše zdravlje te kakav je saveznik u dijetama, doznajte nešto više o kiviju, voću koje spada u one s najmanjim udjelom ugljikohidrata, zbog čega je pogodan za sve koji paze na unos tog nutrijenta.

Iako su ugljikohidrati važni te ih se nipošto ne bi smjelo izbaciti iz prehrane, ako tražite voće koje ćete moći jesti u većoj mjeri, a da pritom ne unosite previše ugljikohidrata, odnosno šećera koji ljude obično najviše brine, tad se oboružajte zalihama kivija.

Jedan srednje veliki plod ima oko 11 grama ugljikohidrata. Jedan kivi zadovoljit će dnevne potrebe za vitaminom C, a odličan je izvor vitamina K (jedan plod za 38 posto dnevne potrebe), vitamina B te minerala – kalija, fosfora i bakra.

Doduše, i naranče su slične po sastavu, odnosno omjeru kalorija i ugljikohidrata, ali kivi ipak ima svoje prednosti:

1. Okusom se sljubljuje uz brojna jela

2. Odlično regulira krvni tlak i pospješuje zdravlje srca

Za to je zaslužan kalij koji ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka te rada srca.

3. Djeluje antikancerogeno

Kivi obiluje flavonoidima i karotenoidima, fitonutrijentima koji štite naš DNA od raznih oksidativnih oštećenja.

4. Djeluje antioksidativno

Za antioksidativno djelovanje kivija najzaslužniju su vitamini A, C i E kojih ima u dovoljnoj mjeri.

5. Pospješuje probavu

Kivi je bogat vlaknima pa blagotvorno djeluje na probavne procese.

6. Blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Kivi je bogat luteinom i zeaksantinom, tvarima koje se prirodno nalaze u ljudskom oku i zaslužne su za zdravlje očiju.

7. Blagotvorno djeluje na zdravlje dišnog sustava

Velike količine vitamina C koje se nalaze u kiviju mogu spriječiti pojavu određenih bolesti dišnog sustava te je djelotvoran kod ublažavanje kroničnog kašlja.

Related posts