Podaci IOM-a: Migranti koriste alternativnu Balkansku rutu do EU, najviše ih ima u BiH

Migranti se okreću alternativnoj ruti kroz Balkanu okviru svojih pokušaja da dođu do zemalja Evropske unije. Kako piše Euronews, migranti koriste trasu koja vodi od Grčke, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine do Hrvatske.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), naša država, Albanij i Crna Gora registrovale su 6.700 novih ilegalnih migranata u prvih pet mjeseci ove godine, što je duplo više nego za cijelu prošlu godinu.

Iz ove organizacije je saopćeno kako ih većina dolazi u BiH, a da ih stotine spava u sarajevskim parkovima.

“Više od 4.000 ljudi, od kojih petina tvrdi da dolazi iz Sirije, pojavilo se u BiH ove godine, u odnosu na prošlu kada ih je bilo 755. Drugi migranti koji dolaze u našu zemlju, prema podacima IOM-a, su iz Iraka, Turske, Alžira i Afganistana.

Više od milion migranata stiglo je Evropu 2015. godine. Tzv. Balkanska ruta koja je išla od Turske, preko Grčke, Makedonije i Srbije zatvorena je 2016. godine kada je Turska obećala da neće slati migrante u Evropu ukoliko joj EU pomogne i obeća bezvizni režim za njene građane. Ali od jeseni, nakon što su pojačane kontrole na granicama Srbije, Mađarske i Hrvatske, krijumčari su kreirali novu rutu koja uključuje i našu zemlju.

Migranti koji su u Srbiji od 2016. godine, povećano prelaze granicu u BiH, a među njima je i veliki broj Iranca koji su iskoristili bezvizni režim koji je potpisan prošle godine između Irana i Srbije.

Prema podacima IOM-a, 32.080 migranata je ušlo u Evropu putem mora u prvih 150 dana ove godine. Najviše ih dolazi preko Italije i Grčke, a nešto manje preko Španije. Oko 660 od onih koji su stizali morem se vode kao nestali ili su poginuli na tom putu.

Related posts