Počelo snimanje novog filma Pjera Žalice 'Praznik rada'

Snimanje igranog filma “Praznik rada” scenariste i reditelja Pjera Žalice počelo je jučer u Sarajevu, a glavni producent tog ostvarenja je Udruženje za promociju umjetnosti i kulture Forum.

Zbog dobrobiti projekta i mjera predostrožnosti u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ekipa je željela izbjeći svako, osim neophodno radno okupljanje te se početak snimanja nije posebno obilježavao na setu.

Autori, ekipa filma i producenti će, nakon uspješno završenog snimanja, zajedno sa partnerima i prijateljima filma proslaviti zadnju klapu i održati press konferenciju, navodi se u saopćenju Udruženja Forum.

“Praznik rada” je crnohumorna drama o potrazi za istinom koja oslobađa, ali često i boli. Nakon deset godina u Njemačkoj Armin u gluhoj noći dolazi u Bosnu. Prvomajski su praznici, tek je oženjen, želi da iznenadi oca Fudu. Nema ga kući. Komišija kaže: uhapsiše Fudu, ko zna zašto. U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu su ostvarili Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Tatjana Šojić, Jasna Žalica, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Mirvad Kurić, Ermin Bravo, Vedran Đekić, Branka Katić, Branimir Popović.

Autorski tim filma predvode scenarista i reditelj Pjer Žalica, direktor fotografije Almir Đikoli, muzika su uradili Zlatan Stipišić Gibonni i Dino Šukalo. Za scenografiju je zaslužan Nedjeljko Mikac, kostimografiju Andrea Samardžić, ko-kostimograf je Lejla Graho, šminku je radila Simona Ristevska, dok je ton snimatelj Igor Popovski.

Producenti filma su Pjer Žalica, Aida Huseinović i Rusmir Efendić.

“Praznik rada” je koprodukcijski filmski projekat partnera iz Bosne i Hercegovine (Udruženje Forum Sarajevo), Hrvatske (Propeler film Zagreb), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production Skopje), Srbije (Backroom Production & BAŠ ČELIK, Beograd) i Crne Gore (Aba Film & Artikulacija Film Podgorica).

Projekat su podržali: Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Eurimages fond Vijeća Evrope, Kreativna Evropa – MEDIA program Evropske unije, Agencija za film Sjeverne Makedonije, HAVC – Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore i BHRT.

Produkcija i ekipa filma izražavaju posebnu zahvalnost komšijama na Bjelavama za toplu dobrodošlicu i razumijevanje, navodi se u saopćenju.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts