Pet razloga zbog kojih smo ostali bez dva boda u Atini: Od mentaliteta gubitnika, do sudije Jonasa Erikssona

Baždarevićevi izabranici u posljednjim minutama nisu razmišljali da dokrajče protivnika, a imali su nekoliko prilika za to, nego su odbrojavali sekunde kako bi počeli sa slavljem

Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 čovjeka trče za loptom 90 minuta i u kojoj uvijek na kraju pobjeđuje Njemačka. Ovom rečenicom Gary Lineker, najbolji strijelac Engleske na svjetskim prvenstvima, ”proslavio se” nakon poraza od Zapadne Njemačke u finalu Mundijala 1990. godine.

Zmajevi u nedjelju nisu igrali protiv Njemačke. Nisu pobijedili. Ali nisu ni izgubili. Igrali su protiv Grka, na čijoj igri se mogao prepoznati rukopis jednog Nijemca. Michael Skibbe, njemački stručnjak koji predvodi Helene, usadio je svojim izabranicima borbeni duh i ”naučio” ih da utakmica nije gotova dok sudija ”ne kaže” da je gotova. Grčki reprezentativci to su sproveli u djelo i na stadionu Georgios Karaiskakis igrali su dok švedski arbitar Jonas Eriksson nije označio kraj.

A na 20 sekundi prije toga postigli su pogodak koji im je donio veliki bod u duelu protiv fudbalske reprezentacije BiH. Sve je mirisalo na veliku pobjedu Zmajeva, ali trenutak dekoncentracije koštao nas je gubitka dva boda.

Istina, trenutak dekoncentracije samo je epilog onog što se dešavalo u finišu meča. Kako i zašto smo izgubili dva boda? Ovo pitanje visi iznad glava svih – od selektora Mehmeda Baždarevića, preko igrača, do navijača.

I svi će prstom uprijeti u Erikssona. Slažemo se, švedski arbitar kumovao je izjednačujućem pogotku, ali njegova odluka da ne dosudi prekršaj nad Seadom Kolašincom samo je kap koja je bila dovoljna da se pokvari bh. slavlje u Pireju.

1. MENTALITET GUBITNIKA Kao sportska nacija, ne samo u fudbalu, nismo navikli na velike pobjede. I prije nego bismo izašli na megdan, ne samo favoritu, nego i nekom ko je u našem rangu, pa čak i slabiji od nas, što je u nedjelju bila Grčka, imali bismo opravdanjeza neuspjeh. Samopouzdanje nam nije jača strana, a izuzmemo li pojedine bljeskove fudbalera, košarkaša ili rukometaša, u konačnici možemo zaključiti kako imamo mentalitet gubitnika. Potvrdio je to i meč u Atini.

2. NASJEDANJE NA PROVOKACIJE Grci su bili neprijateljski nastrojeni od prvog sudijskog zvižduka. Ne samo na terenu, nego i na tribinama. Izviždana himna BiH samo je bila uvertira za ono što nas čeka tokom utakmice. Posebno sramotno je isticanje transparenta „Nož, žica, Srebrenica“… Nervoza sa tribina prenijela se i na teren. Prgavi Grci su koristili svaku priliku da isprovociraju Zmajeve i u tome su uspjeli. Rezultat toga je crveni karton za Edina Džeku nakon sukoba sa Sokratisom Papastathopoulosom.

3. NEREZONSKE IZMJENE Nakon što je kapiten Džeko morao ”pod tuš” u posljednjih desetak minuta utakmice djelovali smo dezorijentirano. A to se posebno osjetilo poslije još dvije izmjene kada je Baždarević na teren poslao Milana Đurića i Ermina Bičakčića umjesto Vedada Ibiševića i Izeta Hajrovića. Evidentno je da je Zmajevima u tim trenucima na terenu nedostajao veznjak koji bi mogao zadržati loptu. Nedostajala je podrška Miralemu Pjaniću, koji, iako je odigrao utakmicu na visokom nivou, nije uspio da bude prevaga u momentima kada se utakmica lomila. U trenutku kada smo primili gol, na terenu smo imali petericu stopera (Kolašinac i Vranješ u karijeri su igrali kao centralni bekovi, te Zukanović, Bičakčić i Šunjić)!

4. NONŠALANTNOST Linekerova teorija o jednostavnosti fudbala najbolje se ogleda u primjeru pristupa naših reprezentativaca u finišu meča protiv Grka. Baždarevićevi izabranici u posljednjim minutama nisu razmišljali da dokrajče protivnika, a imali su nekoliko prilika za to, nego su odbrojavali sekunde kako bi počeli sa slavljem. To najbolje oslikava činjenica da je defanzivac Ervin Zukanović prije nego smo primili pogodak usporio naš napad i pokušao sačuvati loptu uz protivničku gol-liniju. Nonšalantnost nam se obila o glavu i to je jedan od razlog zbog kojeg smo ostali bez dva velika boda u Atini.

5. SUDIJA ERIKSSON Da aut može riješiti pitanje pobjednika uvjerili smo se u nedjelju navečer. Uzaludni su bili protesti Kolašinca i našeg stručnog štaba na adresu sudija iz Švedske. Odluka nije promijenjena, a Tzavellas je postigao drugi pogodak za državni tim. Vjerovatno jedan od najdražih u karijeri. Inače, Eriksson je tokom cijele utakmice blago favorizirao Grke, ali ne toliko da bi nas drastično oštetio, izuzmemo li splet okolnosti iz 95. minute, kada smo naivno primili pogodak.

(Faktor.ba)

Related posts