Peach: UK neće dozvoliti urušavanje OS BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarali su danas sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Paechom o trenutnoj političkoj krizi u BiH i njenom uticaju na odbrambeni sistem.

Peach je kroz raniju dužnost koju je obavljao, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, i susrete sa ministrom odbrane BiH i načelnikom Zajedničkog štaba upoznat sa stanjem u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama.

Podžić i Mašović danas su izrazili zadovoljstvo imenovanjem generala Peacha na funkciju specijalnog izaslanika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan te su zahvalili na sveukupnoj pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama.

Peach je naglasio da Vlada UK čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jedinstvene Oružane snage koje su se nebrojeno puta do sada dokazale u međunarodnim misijama i drugim aktivnostima u zemlji i regiji.

– Vlada UK će i dalje pružati punu podršku i pomoć i neće dozvoliti urušavanje tih institucija – naglasio je general Peach.

Također, istaknuo je da se kroz izgradnju jedinstvenog odbrambenog sistema u BiH stvaraju i bolji uvjeti za ostanak i život mladih ljudi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts