Parnični sporovi: Građani BiH od države potražuju blizu tri milijarde maraka

Analiza neriješenih sporova u kojima su stranke budžetski korisnici bit će predstavljena iduće sedmice u Sarajevu, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Analizom rada sudova u 2017. godini utvrđeno je postojanje velikog broja sudskih postupaka koje građani pokreću protiv budžetskih korisnika, odnosno institucija na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, različitih ministarstava, javnih ustanova, preduzeća u većinskom entitetskom vlasništvu i općina, u namjeri da ostvare svoje potraživanja.

U najvećem broju riječ je o tužbenim zahtjevima zbog neisplaćenih plaća ili drugih novčanih naknada koje su građanima zakonom zagarantirane.

Ukupna vrijednost svih parničnih sporova koji se trenutno vode u BiH je 7,7 milijardi KM.

Od toga se čak 36% vrijednosti odnosi na sporove protiv budžetskih korisnika – dakle, bh. građani od državnih institucija potražuju ukupno dvije milijarde i 772 miliona maraka.

Riječ je o gotovo 35.000 predmeta pred sudovima, odnosno 29% od svih parničnih predmeta u BiH.

Kako je najavljeno iz VSTV-a, analizu će u ponedjeljak, 11. juna, predstaviti Selim Karamehić, član VSTV-a BiH i sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH i Ana Bilić Andrijanić, rukovoditeljica Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, kojeg implementira VSTV.

– VSTV BiH je usvojilo zaključak da se javnost, budžetski korisnici i njihovi pravni zastupnici kao i državne institucije koje imaju najveći udio u ovoj vrsti sporova upoznaju sa rezultatima analize, organiziraju zajednički sastanci s predstavnicima javne vlasti s ciljem razmatranja ove problematike, te eventualnog iznalaženja rješenja smanjenja opterećenja sudova i budžeta u BiH – navode iz VSTV-a.

Izvor: Faktor

Related posts