“Pao” na graničnom prijelazu: Osuđeni “šetač” pokušao pobjeći iz BiH

Zoran Tubić, tridesetpetogodišnji osuđenik iz BiH, uhapšen je danas na graničnom prijelazu Orahovlje i to dok je pokušavao izaći iz BiH, saznaje Faktor.

U tome su ga spriječili pripadnici Jedinice granične policije Doljani koji su prilikom rutinske kontrole utvrdili da Tubića potražuje Sud BiH i to zbog počinjenog krivičnog djela organizirani kiminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnicim drogama. Nakon njegovog hapšenja, Tubić je predat u nadležnost službenika Kazneno-popravnog zavoda u Foči.

Tubić će, kako se čini, tamo služiti sedmogodišnju zatvorsku kaznu koju mu je Sud BiH izrekao u oktobru prošle godine, a zbog pomenutih krivičnih djela.

Sedam godina robije

Inače, Tubić je uhapšen u policijskoj akciji “Šetač” koja je provedena u aprilu 2013. godine i u kojoj je uhapšeno više od 50 osoba. Njemu se zbog organizovanog kriminala, rasturanja droge i pranja novca sudilo na Sudu BiH kao i još 12 dilera koji su uhapšeni u istoj akciji.

Aleksandar Ivković, Zoran Tubić i Ajlin Ahmić označeni su kao organizatori ove kriminalne grupe, a svaki od njih je organizovao i rukovodio svojom grupom koja je nedozvoljeno trgovala narkoticima od 2010. do 2013. godine i to na području BiH, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i drugih zemalja.

U više navrata, prokrijumčarili su više desetina kilograma marihuane, heroina i kokaina, sa područja Albanije i Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema teritoriji Hrvatske.

Tako su zaradili su stotine hiljada maraka, koje su potom ulagali u kupovinu skupocjenih automobila ili drugih vrijednosti, te na taj način prali prljavi novac ubacujući ga u finansijsko poslovanje država u kojima žive.

Tubiću se pored navedenih krivičnih djela na teret stavljalo i krivično djelo pranje novca, ali je krivnje za to oslobođen nakon prvostepenog postupka. U drugostepenom postupku mu je izrečena sedmogodišnja zatvorska kazna i to 17. marta 2016. godine. Tu odluku je trećestepeno vijeće ponovilo i sedam mjeseci kasnije pa je tako Tubić očekivao poziv za početak služenja kazne.

Akcija Šetač

Više optuženih iz predmeta “Šetač” je u Sudu BiH ranije osuđeno nakon što su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice. Tako je Aleksandar Ivković osuđen na četiri godine zatvora, Miljan Kuljić (1974) iz Trebinja je dobio dvije godine zatvora, Ranko Koprivica (1987) iz Trebinja i Dragan Gačić (1980) iz Stoca na po godinu i četiri mjeseca zatvora, a Bojan Ćalasan (1986) iz Bileće je dobio 18 mjeseci.

Bivši MMA borac Ajlin Ahmić (1984) rođen u Dubrovniku, Draženko Ivković (1983) iz Bileće, Borislav Bajić (1965) iz Bosanskog Grahova, Zoran Pilatić (1991) rođen u Čapljini i Damir Primorac (1987) rođen u Mostaru, obojica nastanjeni u Ljubuškom, Vladimir Grubačić (1981) iz Bileće i Igor Milutinović su dobili po 12 mjeseci zatvora.

Pored zatvorske, Ahmiću je izrečena i novčana kazna od 45.000 KM. Vukašin Dželetović i Dejan Vučinić su po sporazumu dobili na uvjetne kazne od po dvije godine s rokom kušnje od pet godina. S druge strane, Novica Trklja (1975) iz Trebinja je oslobođen krivnje i to nakon što je Tužiteljstvo odustalo od kaznenog gonjenja.

Related posts