Palmer: SAD se najviše fokusiraju na budućnost BiH

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer obratio se porukom povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– Danas smo se sastali da bismo obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma i želimo vam svima čestitati na vašim postignućima i očuvanju mira. Sjedinjene Države s našim partnerima iz međunarodne zajednice ponosne su što su imale učešće u izradi tog Sporazuma, iako shvatamo da su građani Bosne i Hercegovine donijeli konačnu odluku da grade budućnost za sebe, svoju djecu i generacije koje dolaze. Dok obilježavamo ovu prekretnicu, Sjedinjene Države se najviše fokusiraju na budućnost Bosne i Hercegovine u narednih 25 godina”, navodi Palmer.

Bosna i Hercegovina ima potencijal da ispuni obećanje mira kroz ostvarenje svog euroatlanskog potencijala, poručuje.

– To znači bolju ekonomsku situaciju koja će omogućiti otvaranje novih neophodnih radnih mjesta da bi se mladi ljudi zadržali u zemlji, podstakle inovacije i poduzeništvo. To znači poboljšanje u oblasti vladavine zakona i borbi protiv korupcije, kao i pouzdanu lokalnu i državnu upravu koja radi za građane Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica spremna je da pomogne u stvaranju takve budućnosti, ukoliko lideri Bosne i Hercegovine budu djelovali u tom pravcu. Apelujemo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU. To je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. Jačanjem odgovornosti, boljim upravljanjem, i usklađivanjem zakona s odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Bosna i Hercegovina konačno će ostvariti budućnost kakvu njeni građani žele. Pozivam vas da uzmete učešće u građanskom aktivizmu, da zahtijevate promjene i smatrate svoje lidere odgovornim. Recite im čemu se nadate u narednih 25 godina”, poruka je Palmera.

Kancelarija visokog predstavnika igrala je i igra vitalnu ulogu u unaprijeđenju stabilnosti, funkcionalnosti i institucionalnih kapaciteta koji su potrebni Bosni i Hercegovini kako bi zauzela svoje mjesto u euroatlanskoj zajednici, naveo je.

Izvor: Vijesti.ba / Avaz

Related posts