Krajina u traženju strateškog putnog pravca?

Realizacija projekata iz cestovne infrastrukture, nezaobilazna je tema skoro svake posjete federalnih zvaničnika Unsko-sanskom kantonu.Tako je bilo i tokom susreta premijera Fadila Novalića s čelnimm ljudima kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti. Podsjetio je da sredstava po ovom pitanju uglavnom stižu iz JP „Ceste Federacije“ te da Krajini pripada značajan dio kolača iz Programa „Modernizacija cesta u Federaciji“ a koji se finansira iz kredita podignutog kod medjunarodnih financijskih institucija.

Nedavna posjeta premijera Federacije BiH Fadila Novalića Krajini, otvorila je, između ostalog, pitanje uspješnosti projekata iz oblasti putne infrastrukture koji se sa nivoa Federacije realizira u USK.

Iako je Federalno javno preduzeće „Ceste Federacije“ u ove namjene za USK planiralo 38 miliona maraka za projekte u protekle dvije te za narednu godinu, činjenica je da njihova realizacije u odnosu na predviđenu dinamiku teče sporo. No, da nije ipak sve do drugih, već i do nas samih, govori i činjenica da USK još uvijek nema Prostorni plan a tek su nedavno osigurane urbanističke, građevinske i ostale potrebne dozvole, za izgradnju strateških putnih pravaca o kojima se godinama govori.

Izvor: Krajina.ba

Related posts