Paljevine, iznude, bacanje bombi: Ko je uhapšeni Dino Čehajić Bubuljica

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je od sarajevskog Općinskog suda određivanje jednomjesečnog pritvora Dini Čehajiću, zvanom Bubuljica (34), kojeg su pripadnici SIPA-e sinoć uhapsili zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa droga.

– Pritvor za osumnjičenog zatražen je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrdila je za Faktor glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

Uhapšeni Čehajić, naime, dobro je poznat kao osoba koja odavno puni stupce crne hronike. Hapšen je u više navrata zbog različitih krivičnih djela. Teretio se, kako je svojevremeno objavila Federalna televizija, da je, zajedno sa Almerom Inajetovićem i drugim osobama bio u grupi koju je predvodio Amir Pašić Faćo, a koja se bavila iznudama. Članovi te grupe reketirali su imućnije ugostitelje u Sarajevu, bacali bombe, palili auta…

U septembru 2008. u ulici Čekaluša podmetnut je eksploziv pod njegov golf. Osim njegovog vozila, tada su oštećeni i automobili Suada Kadića i Vukmira Miličevića, koji su bili parkirani u blizini.

Sa mjesta eksplozije u ulici Čekaluša

Odslužio je zatvorsku kaznu nakon što je priznao da je, zajedno sa Aldinom Hajdarevićem, po narudžbi kontroverznog “kralja tekstila” Anesa Sadikovića, zapalio kamion s robom firme Urgent, koja mu je bila poslovna konkurencija.

Zastrašivanja i prijetnje

Prema navodima iz optužnice, Sadiković je u maju 2007. radi zastrašivanja i realizacije prijetnji, došao je u ugostiteljski objekat “Kiborg” i kasnije ubijenom Ramizu Delaliću Ćeli ponudio 20.000 maraka za svaki zapaljeni kamion firme Urgent, čiji je vlasnik Ismet Hajdarpašić.

On je predao ceduljicu na kojoj su bili ispisani podaci o vozilima, kao i opis pravca kretanja kamiona. Istog dana u 21.30 sati Dino Čehajić, Aldin Hajdarević i još jedna nepoznata osoba pratili su kamion koji je išao iz Rogatice prema Sarajevu. U kamionu su se nalazili vozač i pomoćni vozač. Na Lapišnici, nadomak Sarajeva, kamion je poliven benzinom i zapaljen. Izgorjela je roba u vrijednosti 45.350 KM.

VEZANI TEKST – Faktor saznaje: SIPA u Sarajevu uhapsila Dinu Čehajića

Za razliku od Ismeta Hajdarpašića kojem je zapaljen jedan, vlasniku firmi Hari i Hari II u 2007. godini zapaljena su dva kamiona – prvi u blizini mađarskog grada Pečuha, drugi na parkingu u Novom Travniku. Kako su kasnije priznali neki od optuženih napadača, za paljevinu teretnjaka u Novom Travniku Anes Sadiković je Ramizu Delaliću također isplatio 20.000 KM.

Pomogao Borisu Govedarici

Čehajić je hapšen i u akciji kodnog naziva Lutka, zbog sumnje da je Borisu Govedarici (ubijen u Istočnom Sarajevu 2007.) pomogao nakon trostrukog ubistva u kafani “dva bora” u sarajevskom naselju Vraca 2005. godine. Tada su rafalima iz automatskog oružja ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, a teško je ranjen Murat Komarica.

Kako su tada ispričali svjedoci, Delalić i Čehajić su nakon ubistva “izvukli” Govedaricu s mjesta zločina, nakon čega se krio u kući Elvira Koraća (serijski ubica koji je likvidirao vlastitog oca, majku i sestru) u Vogošći.

O prijedlogu Tužilaštva odlučit će sudija za prethodni postupak Općinskog suda.

/faktor.ba

Related posts