Ovo su najbogatija elitna tajna društva u SAD

Unierzitet Yale, jedno od najstarijih i najuglednijih univerziteta na svijetu, ima brojna tajna društva.

Oko njih isprepliću se legende, mitovi i istine o bogatstvu i utjecaju, a među članovima su neki od najmoćnijih ljudi svijeta.

Ipak, neke informacija o njima su javne. Yale neka od tih tajnih društava vodi kao zemljišna društva zato što im dopušta sastanke u određenim dvoranama ili čak grobnicama.

Takva društva službeno su dobrotvorne organizacije i moraju javno objavljivati porezne informacije.

Business Insider pronašao je porezne informacije o čak sedam takvih društava i poredali su ih po procijenjenom bogatstvu.

St Elmo's – 90.472 $

Službenog naziva St. Elmo Society Inc, osnovano je 1889. godine. Među bivšim članovima nalazi se popularna glumica Allison Williams i bivši američki državni tužitelj John Ashcroft.

Berzelius 1.945.346 $

Društvo Berzelius, službeno Colony Foundation, osnovano je 1848. godine, a među poznatim bivšim članovima nalazi se Bill DeWitt III, predsjednik bejzbolskog kluba Saint Louis Cardinals.

Skull and Bones 4.129.936 $

Službenog naziva RTA Inc, društvo je osnovano 1832. godine. Poznati bivši članovi su obojica predsjednika Bush, otac George H.W. i sin George W.. Zanimljivo je da je i protukandidat mlađem Bushu na izborima 2004. John Kerry također bivši član istog društva.

Elisabethan Club 4.280.963 $

Elizabetanski klub osnovan je 1911., a ne smatra ih se tajnim društvom već se opisuju kao elitna organizacija građana. Njihova primarna svrha je uživanje i rasprava o umjetnosti iz elizabetanskog razdoblja. Sukladno tome su i poznatiji članovi okrenuti umjetnici kao što je to Cole Porter koji je nekad suvereno vladao Broadwayem.

Book and Snake 5.619.120 $

Društvo Book and Snake službenog je naziva Stone Trust Corporation i osnovano je 1863. godine. Među bivšim članovima su poznati autori kao što je Henry Louis Gates Jr., višestruko nagrađivan za doprinos razumijevanju povijesti afroameričke kulture.

Wolf's Head 6.845.255 $

Službenog naziva Phelps Association, društvo je osnovano 1883. godine. Prati ih ugled da najčešće primaju studente koji su završili neke od elitnih američkih gimnazija i bili su posljednje isključivo muško društvo. Tek od 1992. godine primaju žene, a među članovima nalazi se Tom Steyer, milijarder i filantropist.

Scroll and Key 10.771.828 $

Društvo je osnovano 1842. godine, a službenog je naziva Kingsley Trust Association. Među bivšim članovima su kolumnist i voditelj na CNN-u Fareed Zakaria te voditelj na NBC-u Stone Phillips.

Related posts