Osuđeni pedofili će u SAD-u uskoro biti označeni u svojim pasošima

U nastojanju da spriječe međunarodnu trgovinu djecom, koja uključuje i seksualna zlostavljanja, američki State Department je ove sedmice najavio da će osuđeni prekršitelji od sada biti identifikovani kao takvi u svojim pasošima.

Kongres je usvojio Međunarodni Megan zakon za sprječavanje eksploatacije djece i drugih seksualnih zločina putem naprednog obavještenja o putovanjima seksualnih prijestupnika u 2016. godini.

Zakon je dobio ime po sedmogodišnjoj djevojčici Megan Kanka, koju je 1994. godine ubio osuđenik za seksualno zlostavljanje djece. State Department zahtijeva izdavanje pasoša sa jedinstvenim identifikatorom za osuđene seksualne prijestupnike.

State Department je u utorak najavio da će jedinstveni identifikator biti odštampan na unutrašnjoj, zadnjoj strani pasoša, koji će imati svi registrovani dječiji seksualni prijestupnici.

Identifikator će glasiti: “Nosilac je osuđen za seksualno krivično djelo protiv maloljetnika, i on je seksualni prijestupnik u skladu sa važećim američkim zakonom”.

State Department će također kontaktirati sve seksualne prijestupnike o zamjeni njihovih pasoša novim verzijama, koji će identificirati njihov osuđeni status.

Kritičari kažu da novi identifikator krši ustavna prava registrovanih seksualnih prijestupnika. Kao odgovor na kritike, State Department je objavio da novi identifikator neće spriječiti osuđene seksualne prijestupnike da napuste Sjedinjene Američke Države.

Related posts