Oštre reakcije Srebreničanki na Šešeljevo negiranje genocida

Ispred Višeg suda u Beogradu, gdje je trebalo biti nastavljeno suđenje osmorici pripadnika Specijalne policije Vojske Republike Srpske (VRS) za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica, jučer je došlo do verbalnog incidenta.

Nakon što je suđenje odgođeno zbog nepojavljivanja prvooptuženog Nedeljka Milidragovića, Kada Hotić, potpredsjednica Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”,

obratila se ispred Suda predsjedniku Srpske radikalne stranke, zločincu Vojislavu Šešelju riječima: “Vrati mi sina i porodicu.”

Šešelj je na te riječi kazao da on tu ništa ne može i da ne zna gdje je njen sin, ali da “u Srebrenici nije bilo genocida i da nije ubijeno 7.000-8.000 ljudi nego je strijeljano 1.200”.

– Kamo sreće da se otrijezni pa da prizna odgovornost, da kaže motive zašto je to tako. Čista je laž ovo što je on rekao – uzvratila je Hotić.

Ona je kazala i da je ovo četvrti ili peti put da se zbog nedolaska optuženih odgađa suđenje i da se sve pretvorilo u predstavu.

Inače, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, osim Milidragovića, optuženi su i Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović te Vidoslav Vasić.

avaz.ba

Related posts