Optuženi Derviševići iz Brčkog: Sadeta ujela policajca zbog međe, Enver ih udario šipkom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je, a Sud potvrdio, optužnicu protiv Envera (43) i Sadete Dervišević (54), koja ih tereti za napad na sudske policajce i sprečavanje sudije Osnovnog suda u Brčkom da obavi službene radnje na njihovom zemljištu.

Optuženima se stavlja na teret da su prije dva mjeseca u mjestu Ulović, nedaleko od Brčkog, psovali i ozbiljno prijetili sudiji i njegovim asistentima, koji su izašli na teren radi uređivanja međe prema zemljišnim parcelama koje Derviševići koriste, te im nisu dozvolili pristup zemljištu.

U optužnici se navodi da su Derviševići, nakon što su psovali i prijetili uviđajnom timu, pripadnicima Sudske policije pri njihovoj intervenciji nanijeli i tjelesne povrede, te ih tako spriječili i omeli da nesmetano obave planirani uviđaj.

– Kada je policajac M. pravljenjem namjenske poluge hvatajući je za ruku stavio Sadetu pod kontrolu, ona ga je uspjela ugristi za ruku, a Enver je tada istrčao iz štale noseći u rukama alkatansku cijev dužine oko 2 metra, kojom je uspio udariti policajce P. i R. – navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo ih tereti i da su, nakon što su stavljeni pod kontrolu i u službeni automobil radi privođenja u policijsku stanicu, prijetili po život i tijelo sudskim policajcima i ovlaštenom geometru, članu uviđajnog tima.

Enver i Sadeta Dervišević terete se za krivična djela protiv javnog reda i pravnog saobraćaja, te da su kao saučesnici počinili krivična djela napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti i sprečavanja službene osobe u obavljanju službene radnje u pokušaju.

Za oba krivična djela propisana je zatvorska kazna – za prvo u trajanju od šest mjeseci do pet godina, a za drugo u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

/Faktor.ba

Related posts