Operacija baraž: Ko su mogući saradnici Dušana Bajevića na klupi Zmajeva

Nakon što je Bajević imenovan za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine pojavilo se mnogo pitanja na koja ćemo odgovore dobiti jako brzo. Bajević prije svega mora da sastavi stručni štab, a nekoliko imena dovodi se u vezu sa klupom reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bajević bi volio u svom stručnom štabu vidjeti Vinka Marinoviča, selektora mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Međutim pitanje je da li će Marinović prihvatiti tu ponudu, prije svega jer naši mladi nogometaši 31. marta igraju utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Belgije na domaćem terenu. Zmajevi će ukoliko savladaju Sjevernu Irsku upravo 31. marta igrati protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska za plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Grcima su planovi novog selektora izuzetno zanimljivi zbog neizbrisivog traga koji je ostavio, prije svega u Atini u redovima AEK-a i Olympiakosa. Vodeći grčki mediji navode kako je bivši trener Sarajeva Mirza Varešanović također jedan od kandidata za njegovog pomoćnika u stručnom štabu reprezentacije.

Varešanović je Grcima interesantan upravo zbog činjenice da je dres Olympiacosa nosio od 1996. do 1998. godine, a upravo je tada trener ekipe iz Pireja bio Bajević. Varešanović i Bajević osvojili su titulu prvaka Grčke 1997. i 1998. godine.

“Moramo se mobilisati i napraviti stručni štab koji će raditi na određenim stvarima koje se moraju popraviti kako bismo dočekali baraž spremni”, rekao je Bajević tokom prvog obraćanja javnosti nakon što je imenovan za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Osim Varešanovića kao mogući kandidat za mjesto u stručnom štabu je i Slaven Musa, selektor juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine i bivši trener Zrinjskog i Širokog Brijega. Moguće je da proradi mostarska veza i da Bajević kao jednog od pomoćnika imenuje upravo Musu.

Jedan od mogućih kandidata je i Džemal Hadžiabdić s kojim je Bajević dijelio svlačionicu dugo vremena u redovima mostarskog Veleža. Hadžiabdić je izuzetan trag ostavio u Kataru gdje je bio selektor reprezentacije i jedan od najzaslužnijih za razvoj nogometa u ovoj azijskoj državi.

Emir Spahić također je jedan od kandidata. Bivšem kapitenu Zmajeva to bi bio prvi trenerski angažman, ali s obzirom na to da je donedavno bio izuzetno važan kotačić u reprezentaciji Bosne i Hercegovine i jedan od lidera na terenu nije isključeno da se odluči na ovaj korak. Ipak, vrijedi napomenuti da je nedavno imao tešku saobraćajnu nesreću i da je još uvijek u fazi oporavka, pa ostaje pitanje da li će poziv, ako do njega dođe, prihvatiti zbog zdravstvenih razloga.

Odgovor na pitanje ko će činiti stručni štab reprezentacije Bosne i Hercegovine vjerovatno ćemo dobiti jako brzo, a Bajević će sa svojim saradnicima imati mnogo posla da reprezentaciju pripremi za duele baraža i izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

Izvor:klix

Related posts