Općine koje bi mogle ostati bez načelnika: Izborni mamac ili prelazak na viši nivo vlasti

Znatan broj aktuelnih načelnika i gradonačelnika u BiH ujedno su kandidati za kantonalne, federalne i državne parlamente. Izborni zakon im omogućava da, ukoliko budu izabrani, mogu birati hoće li zadržati trenutne pozicije ili će prihvatiti zastupničke mandate.

Nekoliko političkih stranaka je za nosioce redovnih stranačkih listi postavilo “provjeren” kadar, aktuelne načelnike i gradonačelnike. Radi se o osobama koje već godinama obnašaju mandate u općinama, raspolažu značajnim budžetima i imaju znatno veće ovlasti.

Pravila Centralne izborne komisije (CIK) su im omogućila da istovremeno te osobe mogu biti i načelnici i kandidati za neku drugu funkciju pa će tek nakon što saznaju rezultate odlučiti da li ostaju načelnici ili prihvataju zastupnički mandat.

Stranačke uzdanice

Tako je Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) za nosice listi za Skupštinu KS kandidirala svog predsjednika Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad, a za nosioca liste za Skupštinu BPK Muhameda Ramovića, aktuelnog gradonačelnika Goražda.

Semir Efendić je načelnik Općine Novi Grad, a nosilac je liste SDA za Skupštinu KS. Načelnik Kaknja Nermin Mandra nosilac je liste za državni parlament. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nosilac je liste Nezavisnog bloka iz ZDK i SBK za državni parlament.

U Krajini je nekoliko načelnika i gradonačelnika na kandidatskim listama. Tako su gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić i načelnik Bužima Zikrija Duraković kandidati za Skupštinu USK u okviru koalicije POMAK.

Postavlja se pitanje da li su spomenuti kandidati politički mamac za glasače kako bi privukli što više glasova stranci, s obzirom na status i poziciju s koje se kandidiraju.

Ukoliko bi svi bili izabrani i prihvatili pozicije, što se očekuje ukoliko su se kandidirali, nekoliko bh. općina i gradova bi ostalo bez načelnika i gradonačelnika. Ipak, pravila CIK-a im omogućavaju da naknadno biraju.

Odgovornost CIK-a

Pitanje koje se nameće je da li je to pošteno prema glasačima.

Politička analitičarka Ivana Marić je nešto ranije za Klix.ba komentarisala ovaj segment, kazavši da bi CIK trebao mijenjati pravila tako što bi svaki kandidat, ukoliko se kandidira na neku funkciju, ranije trebao podnijeti ostavku.

“Mnogo je ugodnije obnašati funkciju naprimjer načelnika, jer tu imate mnogo veće ovlasti i te se funkcije ne napuštaju tako lako. Kandidiranje aktuelnih načelnika na neke funkcije i opcija da oni nakon izbora mogu birati šta će prihvatiti je očigledni mamac za glasove građana. Centralna izborna komisija bi to morala razmotriti i ustanoviti da svi koji obnašaju načelničku ili sličnu funkciju moraju prije kandidature podnijeti ostavku. Sada je to prepušteno samim kandidatima da biraju, kao fer opcija”, kazala je Marić.

Naročito su zanimljivi slučajevi kandidature aktuelnog načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića koji kao načelnik općine ima budžet veći od 40 miliona KM.

Također je interesantno da je Fuad Kasumović za poziciju gradonačelnika Zenice prije dvije godine uložio mnogo energije i novca, a sada je kandidat za državni parlament. Koliko je realno da svi oni napuste spomenute funckije ili su samo mamac za glasače za liste koje nose, pokazat će rezultati izbora i njihovi daljnji postupci.

klix.ba

Related posts