Oglasi u BiH: Prodajem pištolj – 260 maraka, korišten samo na svadbi i kada se dijete rodilo

Dobar je pištolj, cijena je 260 KM, nije puno korišten, ispaljeno 15 metaka na svadbi i nekoliko metaka kada se dijete rodilo, bio je jedan od odgovora koje smo dobili jučer prilikom istraživanja o tome na koji se način najlakše može doći do oružja.

Oružje je nadohvat ruke! Tako nam je istraživanje, provedeno iz kancelarije, pokazalo da pištolj možemo dobiti za 100 maraka, pušku i pištolj za 500, u slučaju da kupujemo oboje. I sve to putem popularnih stranica s internet-oglasima.

Uredno i očišćeno

Činjenica, svaki oglas završava se napomenom da prodaju isključivo punoljetnim osobama i onima s dozvolom za nošenje oružja. No, prodavci već nakon drugog upita može li bez dozvole, uglavnom odustaju od tih pravila.

Pretražujući brojne oglase, naišli smo na ponudu iz Bileće. „Prodajem pištolj 7,62“, pisalo je u oglasu.

– Stanje je savršeno, dobio sam na poklon 1989. godine. Nije previše korišten – hvalio se naš sagovornik.

Nastavili smo pretraživati nagomilane oglase. Korisnik iz Bosanske Gradiške prodaje pušku sa snajperom i pištolj. Cijena puške je 200, a pištolja 150 eura. Ipak, nudi nam da kupimo oboje, dat će nam jeftinije. Oboje za 250 eura.

Jedan od oglasa u kojima nude oružje

– Oružje nije korišteno, ne puca se iz njega. Sve očišćeno, uredno, malokalibarsko – pojasnio je naš sagovornik.

Do sada je imao dosta ponuda, ali još nije prodao. Nakon što smo mu rekli da nemamo dozvolu, počeli smo pregovarati.

– Možete pozvati opet, ako ne prodam čovjeku koji me zvao prije dva mjeseca. Pa, vidjet ćemo – rekao je.

Žena iz Bijeljine prodaje pištolj kalibra 7,65 milimetara za 100 KM. Ona, također, traži dozvolu. Ali, nakon kraćeg vremena, pregovori da nam proda bez dozvole uspješno su počeli.

– Može se to lako bez dozvole, ali smo naglasili da je trebate imati. Ako imate nekog drugog ko ima dozvolu, može i tako. Ali, ako i to ne uspijete, nazovite, dogovorit ćemo se nekako – poručila je.

Fiksna cijena

Oglas o prodaji pištolja kalibra devet milimetara, duga devetka, postavio je korisnik iz Doboja. Bez oštećenja, ispalio dvadesetak metaka, cijena 290 KM. Odlučili smo i s njim kontaktirati.

– Pištolj je u odličnom stanju. Nemam dozvolu za nošenje. Kupljen je 1991. godine i tako stoji u kutiji – pojašnjava prodavac.

Kada smo pitali je li cijena fiksna, obećao nam je da možemo pregovarati ako smo ozbiljan kupac.
Hadžović: Neusaglašeni zakoni

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva i stručnjak iz oblasti sigurnosti, kaže da je oružje lako dostupno zbog činjenice da je zakonodavstvo neusaglašeno.

– Još 2009. godine donesena je odluka o usaglašavanju zakona o oružju s direktivama Evropske unije u ovoj oblasti. Od tada je prošlo sedam godina, a strategija o posjedovanju oružja još nije provedena. Loša je i kaznena politika. Nelegalno oružje više je nego veliki problem za društvo i sva istraživanja pokazuju da ima slabo pomaka. Uništavanje oružja također nije u vrhu prioriteta – pojašnjava Hadžović.

Avaz.ba

Related posts