Odlijev stanovništva USK: Dok vlasti ubiru kajmak, narod više neće da radi za male plaće

Unsko-sanski kanton prednjački u BiH kada je nezaposlenost u pitanju. Građani krivca vide isključivo u bahatoj i nesposobnoj vlasti koju ovaj problem uopće ne zanima. Podaci Službe za zapošljavanje USK govore da je ovdje stopa nezaposlenosti blizu 52 posto. Zbog toga se građani ovog kantona sve više odlučuju za napuštanje svoje rodne grude i sreću traže u zemljama Evropske unije, javlja RTV USK

U prilogu objavljenom u sinoćnjem Dnevniku, govore da posljednji podaci Službe za zapošljavanje pokazuju kako u USK ima blizu 40 hiljada nezaposlenih. Manje je to u odnosu na isti period prošle godine. Sezonski poslovi kao i aktivni programi zapošljavanja Federalnog zavoda uticali su na to da je manje evidentiranih pri općinskim biroima za zapošljavanje.

No još jedan je odlučujući faktor pada nezaposlenosti, odnosno odjavljivanja sa evidencije nezaposlenih. Sve je više osoba, prvestveno mladih koji napuštaju kanton i odlaze na rad u inostrastvo.

-U prva tri mjeseca 2018. godine, po našim evidencijama, 603 osobe su prijavile da odlaze u inozemstvo. A imamo i osobe koje nam se nisu javile i tek krajem godine ćemo imati pravu informaciju koliki je uistinu broj ovih osoba. – kaže Nedžad Veladžić iz Službe za zapošljavanje USK.

Iz Službe ističu da ima i onih koji nakon što se zaposle, ubrzo prekidaju radni odnos i ponovno se evidentiraju kao nezaposleni. a kao razlog toga navode male plaće.

-Najčešći uzrok je mala plaća ili odlazak mladih u inostranstvo, jer čekaju termimne za razgovore po ambasadama, ne žele raditi. – kaže Veladžić.

Ljudi su napokon skontali da ponižavajući sebe tako što će raditi za siću i gledati one na vlasti kako primaju basnoslovne cifre za funkcije na kojima, uglavnom, ne rade ništa, neće dobiti ništa osim duševnu bol, depresiju, razočaranost i neraspoloženje, te su se okrenuli ka Zapadu gdje obični čovjek ima kakva-takva prava.

cazin.net

Related posts